Hoppa till huvudinnehåll

Konstverk förstördes i Borgå - förbipasserande släckte elden

En pelare som blivit svedd av eldsvåda
Pelaren under Mannerheimgatans bro bär ännu spår av elden. En pelare som blivit svedd av eldsvåda Bild: Yle/Helena von Alfthan eldsvådor,mannerheimgatans bro

På måndag morgon möter en sorglig syn dem som går under bron. De sista resterna av konstverket ligger på marken och pelaren är svart av sot.

Konstverket bestod av en ring av granna stickade mjukisdjur och händer kring en pelare.

Det är konstnär Johanna Kunelius som fyllt Borgå med lekfulla konstverk.

Borgåbon Veikka Saarela var natten mellan lördag och söndag på väg mot Krämaretorget från Borgå å, då han märkte att det kom rök från undergången under Mannerheimgatan.

En pelare som blivit svedd av eldsvåda
På måndag förmiddag var resterna av konstverket redan bortstädat. En pelare som blivit svedd av eldsvåda Bild: Yle/Helena von Alfthan eldsvådor,mannerheimgatans bro

Saarela blev nyfiken och gick närmare. Där såg han två killar, och lågor.

- Konstverket höll på att brinna. Lågorna var ungefär en och en halv meter höga.

Brandkåren hade redan tillkallats till platsen.

- Då tänkte jag att "inte kan man bara bli här och vänta på att det skulle brinna till slut" Jag antog genast att det blir ingen stor fara, för att det är bara betong och sten där omkring. Bättre ändå att försöka släcka.

Veikka Saarela sprang till sin bil som fanns på Krämartorget och hämtade vattenflaskor, med vilka han släckte elden.

En pelare som blivit svedd av eldsvåda
Saarela såg höga lågor slå upp. En pelare som blivit svedd av eldsvåda Bild: Yle/Helena von Alfthan eldsvådor,mannerheimgatans bro

Eftersom Veikka Saarela sysslar med hajk hade han två stora vattenflaskor i bilen. Inalles tre liter vatten använde han för att släcka eldsvådan.

Några minuter senare var brandkåren på plats.

Enligt Räddningsverket var branden redan släckt när de kom till platsen. Det var strax efter ett på natten mellan lördag och söndag som Räddningsverket larmades.

Veikka Saarela tycker det är synd att konstverk som kan glädja stadsbor ska förstöras. Han tycker också det är farligt att tutta på så nära Gamla stan med sina historiska hus.

- Tur var att den inte spred sig. I värsta fall om det slår lite låga från en sådan brand och vi har Gamla stan riktigt bredvid, så tar de äldre trähusen flammor och sedan har vi halva Borgå som brinner, säger Saarela.

Läs mera:

Dockor, innebandyklubbor och sönderklippta stövlar är gömda runtom i Borgå – 13 konstverk ska sporra till att upptäcka staden på nytt

I Borgå kan invånare och turister gå på upptäcktsfärd i staden. Konstverk i form av bokstäver är gömda lite här och där.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland