Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Brist på skolpsykologer på landsbygden, Finland föll mot Italien i fotbollskvalet

 Lukas Hradecky ledsen efter förlust mot Italien i EM-kvalet i fotboll 8.9.2019 i Tammerfors.
Lukas Hradecky ledsen efter förlust mot Italien i EM-kvalet i fotboll 8.9.2019 i Tammerfors. Bild: Lehtikuva Lukáš Hrádecký

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Det råder stor brist på skolpsykologer i Österbotten. Kommunerna kämpar om skolpsykologer och hoppas på att Åbo Akademi utbildar fler psykologer. Antalet psykologer är ändå inte problemet, menar professor Patrick Jern. Sanningen är att psykologer inte vill jobba på landsbygden. Före detta skolpsykologen Kim Holm säger att bristen på skolpsykologer betyder att det förebyggande arbetet lider.

En sportnyhet från EM-kvalet i fotboll: Finland förlorade mot Italien i gårkväll trots ett tappert försök. Lukas Hradecky imponerade och Teemu Pukki gjorde mål, men det räckte inte till. Gruppfavoriten Italien vann 2–1.

I dag inleds rättegången mot beväringen som körde militärfordonet i plankorsningsolyckan i Skogby, Raseborg, för två år sedan. Åklagarämbetet i Västra Nyland ville först inte åtala beväringen, men riksåklagarämbetet bestämde att åtal ska väckas. Tre personer miste livet i olyckan.

Veikkaus har fått en ny styrelsemedlem som ska jobba mot spelberoende, men han ska också maximera vinsten för bolaget. Juha Pantzar heter han och han är verksamhetsledare vid Garantistiftelsen.

Utrikes:

Det blåser kraftigt i Japan, specifikt i Tokyo, dit tyfonen Faxia nått. Det är den starkaste stormen som svept över huvudstaden på flera år med vindar uppemot 60 meter per sekund. Hittills finns inga rapporter om dödsfall eller mycket allvarliga materiella skador.

Senaste nytt om brexit: Parlamentet i Storbritannien överlämnar i dag ett lagförslag till drottningen som handlar om att förhindra en avtalslös brexit. I praktiken är det självklart att lagen träder i kraft – drottningens verkställande sker bara av formalitet. Premiärminister Boris Johnson har hittills sagt att landet lämnar EU i slutet av oktober – oavsett om man har ett avtal eller inte. Johnson har också signalerat om nyval, medan oppositionen gett tecken på att man inte kommer att stöda det här.

Väder

Det blir varmare, men på många håll är det regnskurar och möjligen åska. I söder är det mellan 15 och 20 grader varmt. Svag till måttlig sydlig till ostlig vind.

I norr tämligen klart och mest uppehåll med en temperatur på 12 till 18 grader. Svag eller måttlig vind omkring syd.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes