Hoppa till huvudinnehåll

Naturväktare Anders Albrecht från Sibbo fascineras av älgflugor: "De lägger inte ägg utan man kan säga att honorna föder fullvuxna barn"

Älgfluga i älgens päls.
Älgfluga i älgens päls. Bild: Yle/Risto Salovaara älgfluga,lusflugor,älg,insektsbett och insektsstick

Älgflugor väcker starka känslor, oftast negativa. Flugorna finns i de flesta skogar och det är något vi måste leva med, säger naturväktare Anders Albrecht från Sibbo.

Älgflugan är mest aktiv så här i början av hösten. Den söker efter ett värddjur att övervintra på och kryper därför in i nacken, under håret eller dina kläder.

Det finns dessvärre inga goda knep för att bli av med älgflugan eller älglusen som den också kallas.

- Det bästa är nog att vänja sig. Det finns heltäckande dräkter som fungerar jättebra. Men då har man också ansiktet täckt och det blir lite dimmigt när man rör sig. Det lär finnas medel som avskräcker dem men jag har aldrig provat dem, säger Albrecht.

Naturvetaren Anders Albrecht
Anders Albrecht har klarat sig bra undan älgflugor i höst. Naturvetaren Anders Albrecht Bild: Yle/ Stefan Paavola Anders Albrecht,insekter,naturvetare,naturväktarna

Insektsforskare rekommenderar till exempel den eteriska oljan citroneukalyptus, men den måste sprayas på all icke täckt hud. Älgflugan måste känna ämnet i huden genom sina fötter för att fly.

De gör väl inte människor illa?

- De kan göra lite illa. När de kommer så tror de att man är en älg och river av sig vingarna. Först då börjar de smaka. De sticker och suger lite blod. En del reagerar ganska starkt med kliande bulor och utslag, säger Anders Albrecht.

Albrecht har ett gott men motstridigt förhållande till älgflugorna.

- Jag tycker att de är jättespännande och intressanta. Men de stör nog när man plockar bär och svamp, speciellt när det är mycket av dem så irriterar de. Vi var i svampskogen igår och ännu sent på kvällen plockade jag flera ur håret och det kryllade och kröp överallt.

Älgfluga sitter på handflata
Älgflugan river av vingarna när den hittat en värd. Älgfluga sitter på handflata Bild: Mostphotos älgfluga,älgflugor

Albrecht räknade flugorna till omkring 30 stycken. När de överstiger hundratalet börjar även naturväktarens humör att svikta. Men som biolog är Albrecht fascinerad av lusflugan.

- De flesta normala insekter lägger ägg, men älgflugan lägger inte ägg. Ägget kläcks inne i honan och larven lever inne i honan ända tills den är helt utvuxen. Sen kommer den ut. Man kan säga att hon föder vuxna barn.

Små svarta bönor på snön

Honan föder könsmogna djur som sedan förpuppar sig och oftast faller ner i snön.

Att flugorna kläcks på vintern beror på att honorna sitter djupt inne i älgens päls där det är varmt. Där förpuppar de sig och får ett hårt skal. Då blir de samtidigt köldkänsliga.

Älg i skymningen
Älgflugan trivs i älgens päls. Älg i skymningen Bild: Mostphotos älg,hjortdjur,skymning

- Meningen är att de ska snöa in ganska snabbt, annars kommer fåglarna och äter dem, säger Anders Albrecht.

Håller man ögonen öppna i skogen kan man se pupporna som små, glänsande svarta bönor på snön.

Har älgflugan en funktion i naturens mångfald?

- Dess uppgift är att göra flera likadana. Med dom mängder som finns så blir det ganska mycket mat åt fåglarna under vintern när pupporna faller ner på snön. Det är fråga om miljoner puppor och för en liten fågel är de en ganska stor munsbit.

Blir älgen irriterad av älgflugorna?

- De kan nog bli irriterade om det är mycket flugor, för antagligen kliar det för dem också. De kan ha tusentals på sig.

Älgarna hämtade flugan till Finland

Älgflugan är en relativt ny företeelse i Finland, fast den förekommit i riklig mängd i Sverige redan på 1700-talet.

I slutet av 1800-talet hade älgstammen nästan skjutits bort och hjortdjur saknades också i våra skogar. Älgflugan kom med hjortdjuren som vandrade över vår östra gräns.

Vitsvanshjort med grönt i munnen
Vitsvanshjortar sprider också älgflugor. Vitsvanshjort med grönt i munnen Bild: Mostphotos hjortdjur,rådjur,vitsvanshjort

Den började sprida sig runt om i landet på 1960-talet.

- Den kom ju österifrån och på 1970-talet fanns den i trakten av Lammi och här i Sibbo. Men det var först på 1990-talet som den nådde västkusten och nu finns den i nästan hela landet.

Frosten tar älgflugan

Älgflugan överlever inte vintern och efter den första frosten minskar antalet avsevärt.

- De tål inte många minusgrader. Sedan brukar det bli så svalt att de inte får upp temperaturen för att flyga. De kan inte vibrera med vingarna så där som många andra insekter. De är beroende av den yttre temperaturen.