Hoppa till huvudinnehåll

På tv just nu: Topparna finslipar VM-formen i Vitryssland – friidrottsduellen USA mot Europa kör igång

Om 18 dagar inleds friidrotts-VM i Doha. Den sista stora tävlingen före VM-starten är nyheten i tävlingskalendern, USA mot Europa. För många av topparna är tävlingen en välkommen nyhet i kalendern framför allt detta år då VM-tävlingarna inleds ovanligt sent.

Kampen arrangeras i Minsk i Vitryssland med fyra idrottare per lag i varje gren. I Europas lag finns flera regerande världsmästare: Pawel Fajdek, Ramil Gulijev, Marija Lasitskene, Sandra Perkovic och Ekaterini Stefanidi, samt flera europamästare: Armand Duplantis, Thomas Röhler och flera andra.

Två finländare finns med i Europas lag: Annimari Korte på 100 meter häck och Camilla Richardsson på 3000 meter hinder. Båda finländarna tävlar under den andra tävlingsdagen på tisdag.

USA:s lag innehåller bland annat flerfaldiga OS- och VM-segrarna Allison Felix och Brittney Reese, samt flera färska amerikanska mästare på väg till VM-tävlingarna i Doha.

Tävlingen USA mot Europa är den första i sitt slag, och det finns planer på att göra tävlingsformen till en bestående del av friidrottskalendern. Tävlingens förebilder är de klassiska friidrottskamperna mellan USA och Sovjetunionen som arrangerades hela 19 gånger under det kalla kriget, samt golfens Ryder Cup

Sändningarna från friidrottskampen mellan Europa och USA kommenteras på svenska av Niklas Henrichson och Otto Ylöstalo, och kan ses i TV2 och på Yle Arenan måndag och tisdag klockan 18.55-22.00.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport