Hoppa till huvudinnehåll

Svenska förbundet ger svar på tal – menar att herr- och damlandslagen redan får samma ersättning: ”Samma resurser och förutsättningar”

Sverige firar mål.
Sverige imponerade på VM i sommar. Sverige firar mål. Bild: imago images / HMB-Media / All Over Press Sveriges damlandslag i fotboll,Stina Blackstenius

Förra veckan meddelade Bollförbundet att de finländska herr- och damlandslagsspelarna i framtiden ska få samma ersättningar för spel i landslaget. I Sverige har fotbollsförbundet kritiserats för att inte behandla landslagen lika, men uttalar sig nu om frågan.

Det handlar om ett uttalande till svenska Diskrimineringsombudsmannen, som utreder ifall förbundets ersättningar är ojämställda.

Enligt SVT ska förbundet ha meddelat DO att ersättningarna redan är lika.

– Detta innebär att man alltid har samma resurser och förutsättningar när man spelar matcher och deltar i internationella turneringar, skriver förbundet enligt SVT.

Men förbundet understryker att det inte är landslagets uppgift att stå för förvärvsinkomsten för fotbollsspelare.

– Ekonomisk ersättning ska därför utgå i endast mycket begränsad omfattning, skriver förbundet och tillägger att det endast handlar om de ersättningar som SvFF kan påverka:

– Således är t.ex. samlingsersättningen och vinstpremierna för landskamper helt lika.

"Fantastisk mentalitet"

Det var för en knapp vecka sedan som Bollförbundet meddelade att de finska herr- och damlandslagen har identiska kontrakt. Något som fick bland andra Linda Sällström att skriva på Twitter att ”hon är stolt över att vara finländsk landslagsspelare”.

Nyheten uppmärksammades också stort internationellt, inte minst i Sverige där diskussionen om jämlika landslagsersättningar inte bara har rört fotbollslandslagen utan också ishockeylandslagen. Damkronorna bojkottade i augusti en turnering i Finland av ekonomiska orsaker.

Förbundets beslut hyllades också i USA, där målvaktsikonen Hope Solo hyllade Bollförbundet.

– ”Samma drömmar, samma mål, samma spel, samma kontrakt”. Jag älskar det. Vilken fantastisk mentalitet de har i Finland, skriver hon på Twitter.

Artikeln och rubriken ändrad klockan 17.56. Det stod tidigare att förbundet nu gått in för att göra ersättningarna lika för lagen, men förbundets uttalande gäller det rådande kontraktet.