Hoppa till huvudinnehåll

Tyfonen Faxai nådde Tokyo – den starkaste stormen som svept över Japans huvudstad på flera år

De kraftiga vindarna har vält omkull fordon och rivit upp tak. Här en lastbil som välte omkull i Chiba-området öster om Tokyo.
De kraftiga vindarna har vält omkull fordon och rivit upp tak. Här en lastbil som välte omkull i Chiba-området öster om Tokyo. De kraftiga vindarna har vält omkull fordon och rivit upp tak. Här en lastbil som välte omkull i Chiba-området öster om Tokyo. Bild: AFP / Lehtikuva Japan

Med en vindstyrka på 60 meter per sekund i byarna svepte tyfonen Faxai in över metropolen Tokyo tidigt på måndag morgon. En kvinna dog då en vindby slängde henne mot väggen. Uppemot en miljon hushåll är utan elektricitet och många flyg och tåg stoppades.

Strax före gryningen tog tyfonen i land i Chiba, strax öster om Tokyo. Där har flera byggnader skadats av vindarna. Tak har rivits upp och fordon välts omkull.

Med vindar på upp till 60 meter per sekund var det här den starkaste stormen som registrerats i Chiba och den starkaste på flera år också i metropolen Tokyo.

I Chiba-området hade cirka 2 000 människor beordrats att evakuera och ungefär 400 000 människor i Tokyo med omnejd hade uppmanats att söka skydd.

En kvinna hittades död på en gata i Tokyo och bilder från en övervakningskamera visade att hon slängts mot en vägg av den starka vinden. Japan Times uppger att antalet skadade uppgår till över 30.

Fotgängare kämpade sig fram i vinden och regnet i Tokyo på måndag morgon.
Fotgängare kämpade sig fram i vinden och regnet i Tokyo på måndag morgon. Fotgängare kämpade sig fram i vinden och regnet i Tokyo på måndag morgon. Japan

Vid niotiden på måndagsmorgonen, lokal tid, var över 900 000 hushåll strömlösa i Tokyo med omnejd, enligt elbolagen.

Den annars så punktliga kollektivtrafiken i Tokyo drogs med rejäla störningar på morgonen. Mängder med tåg- och tunnelbanelinjer ställdes in. Senare under morgonen återupptogs en stor del av trafiken.

Över 160 flyg till och från flygplatser i Tokyo ställdes in. Flygen från Finland till Japan avgick normalt på söndag kväll.

I stormens spår varnas nu för att temperaturen kan stiga till 36 grader celsius, ovanligt varmt i Tokyo för den här årstiden.

Artikeln uppdaterades med det första stormanknutna dödsfallet kl. 6.50.

Reuters, AFP, NHK, Japan Times, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes