Hoppa till huvudinnehåll

Åbobornas ögonsten Heideken har räddats från förstörelse - nu kan barnskyddsorganisationerna fortsätta i fräscha utrymmen

lång korridor med svartvitrutigt golv, vita spegeldörrar på gläntoch fönstersmygar med palmer i kruka
Korridor i Familjehuset Heideken lång korridor med svartvitrutigt golv, vita spegeldörrar på gläntoch fönstersmygar med palmer i kruka Bild: Nilla Hansson

Åbobornas kära Heideken är räddat från förstörelse – barnskyddsorganisationerna kan lugnt fortsätta där.
Utan Veikkaus och Eschnerska stiftelsen hade byggnaden förstörts.

Familjehuset Heideken, vars byggnad är från år 1900, har stor känslomässig betydelse för de ”riktiga” åboborna. Det ritades av arkitekten Gustaf Nyström, som också har ritat saluhallen, konstmuseet och Finlands Banks kontor.

Huset tjänade som barnbördshus i 90 år och efter det har barnskyddsorganisationerna i Egentliga Finland flyttat in där och gjort det till ett familjehus. Där barnen fortfarande står i centrum.

Höstlig växtrabatt med stenparti på asfalterad innergård av gult hus.
Ny grön rabatt på Heidekens gård Höstlig växtrabatt med stenparti på asfalterad innergård av gult hus. Bild: Nilla Hansson

Henrik Karlsson är vd för Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet. De finansierade mer än gärna Familjehuset Heidekens renovering eftersom verksamheten där är av just sådan art som stiftelsen ska stöda.

- Janina ringde och berättade att det rann vatten under huset och att det nu behövdes en finansiär utöver Veikkaus.

Eschnerska gick in med över 30% av finansieringen som behövdes.

En mindre mörk man med glasögon och en längre ljus man står mot en blå kaklad vägg och ser glada ut
vd Henrik Karlsson och styrelsens viceordförande Folke Lindström En mindre mörk man med glasögon och en längre ljus man står mot en blå kaklad vägg och ser glada ut Bild: Nilla Hansson Henrik Karlsson,Stiftelsen Eschnerska frilasarettet

Idag konstaterar Henrik Karlsson att den mögellika lukten nu är borta i den uppfräschade stiliga källaren.

mörk korridor med orange väggar och ljust tvättrum med fönster längre fram
Heidekens nya källare mörk korridor med orange väggar och ljust tvättrum med fönster längre fram Bild: Nilla Hansson

Janina som ringde, var verksamhetsledaren för Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finland, Janina Andersson.

Veikkaus hade gått med på att finansiera reparationerna till 70% men utan övrig finansiering hade det inte gått att genomföra.

Källarkorridor i förnyade Heideken. Rutigt golv i brunt och vitt. dörrar och golv i ockrabrunt och olika rödgula nyanser.
Källarkorridor i uppfräschade Heideken Källarkorridor i förnyade Heideken. Rutigt golv i brunt och vitt. dörrar och golv i ockrabrunt och olika rödgula nyanser. Bild: Nilla Hansson

Barnskyddsorganisationerna i Egentliga Finland hittade tillsammans kunnig arbetskraft för dränering av gården, reparation av källaren, takläggning och annat som behövdes.

Det installerades pumpar för att avstyra vattnet. Pumpar som kontrolleras av system som alarmerar också Janina Andersson själv om något händer.

Blond långhårig kvinna i glasögon, orange blus och svarta byxor står vid ingången i ett rum med piano.
Janina Andersson i grupprum på Familjehuset Heideken Blond långhårig kvinna i glasögon, orange blus och svarta byxor står vid ingången i ett rum med piano. Bild: Nilla Hansson Janina Andersson

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland