Hoppa till huvudinnehåll

Åbos stadsdirektör nöjd med regeringens tågbesked: "Vi är redo att starta förhandlingar"

Åbo centralstation.
Planerna på banan mellan Åbo (på bilden) och Helsingfors är redan långt hunna. Åbo centralstation. Bild: Yle/Lotta Sundström konduktörsstrejk

Åbos stadsdirektör Minna Arve är nöjd med regeringens beslut att börja förhandla med kommunerna om snabbare tågtrafik mellan Åbo och Helsingfors.

- Vi är redo att starta förhandlingar och jag tror också att vi kan föra förhandlingarna framåt på ett smidigt sätt, säger Arve.

Regeringen bildar planeringsbolag för projekten. Staten förutsätter att också andra intressenter, som kommuner, kommer med som ägare och med kapital i planeringsbolagen.

- Jag tror att alla berörda kommuner är positiva till förhandlingar med regeringen. Nu väntar vi på regeringens tidtabell.

Minna Arve
Åbos stadsdirektör Minna Arve. Minna Arve Bild: Yle/Kalle Mäkelä Minna Arve

Planerna på banan mellan Helsingfors och Åbo är redan långt hunna och vissa delar, som stadsbanan i Esbo, kunde man snabbt börja bygga.

EU-pengar kan underlätta projektet

Landskapsdirektör Kari Häkämies ser möjligheter till EU-pengar.

- Om regeringen beslutar att börja bygga stadsbanan i Esbo kan vi ansöka om EU-finansiering och den vägen skynda på tågförbindelsen västerut.

Landskapsdirektör Kari Häkämies, Egentliga Finland
Landskapsdirektör Kari Häkämies. Landskapsdirektör Kari Häkämies, Egentliga Finland Bild: Kalle Mäkelä/Yle Kari Häkämies,landskapsdirektörer,Egentliga Finland

Häkämies vill inte spekulera i hur de enskilda kommunerna ser på att börja förhandla med regeringen, men lyfter fram att det i slutändan handlar om vilka summor respektive kommun ska bidra med.

Kommunikationsminister Sanna Marin påpekar i sin tur att det är fråga om stora projekt och att planeringen kommer att ta mellan sex och åtta år. Trafiken kan börja på 2030-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland