Hoppa till huvudinnehåll

Finlands trupp till VM växer – Koilahti och Murto till mästerskapet via rankinglistan

Taika Koilahti hoppar i Kalevaspelen.
Taika Koilahti är klar för VM. Taika Koilahti hoppar i Kalevaspelen. Bild: Mikko Lieri /AOP Taika Koilahti,Kalevaspelen 2019,längdhopp

Precis som väntat tar Taika Koilahti och Wilma Murto plats på VM-flyget. Båda har kvalificerat sig för VM tack vare sina placeringar på rankinglistan.

Både damernas längdhopp och stavhopp ska ha 32 idrottare i deltagarlistan vid VM. Så många har inte kvalificerat sig och därmed använder man rankinglistan för att fylla på deltagarantalet.

Wilma Murto och Taika Koilahti låg bra till för en VM-plats och nu är deras deltagande bekräftat skriver friidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Murto som klarat 451 i år har tidigare tävlat både i OS och EM men gör nu sitt första VM.

– Säsongen har varit utmanande och inte gått som jag ville men jag åker till Doha för att göra säsongens bästa resultat. Formen är god och jag är redo att göra ett bra resultat, säger Murto.

Wilma Murto hoppar stav, Sverigekampen 2016.
Murto får tävla i sitt första VM. Wilma Murto hoppar stav, Sverigekampen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Wilma Murto

Taika Koilahti har hört till sommarens största utropstecken i Finland och 20-åringen har förbättrat sitt personliga rekord till 669. Det var endast tre centimeter från kvalgränsen men räckte alltså för en VM-biljett.

– Det är roligt då man tränat hårt och får lön för mödan. I VM är målsättningen att göra ett bra resultat och hoppa på min egen nivå. Jag har tränat lite hårdare den senaste tiden för att bibehålla formen över VM, säger Åbohopparen.

Finlands trupp till VM består nu av 19 idrottare. Den kan växa ytterligare de kommande dagarna eftersom bland annat släggkastaren Krista Tervo och häcklöparen Oskari Mörö kan få en inbjudan via rankinglistan.

VM i Doha pågår mellan 27 september och 6 oktober och sänds på Yles kanaler.