Hoppa till huvudinnehåll

Jutta Urpilainen: Mycket motiverande att få vara med i von der Leyens team - vi ska jobba med migrationsfrågans grundorsaker

Jutta Urpilainen
Jutta Urpilainen höll presskonferens där hon berättade om hur hon ser på sin uppgift som kommissionär. Jutta Urpilainen Jutta Urpilainen,Socialdemokratiska partiet

- Vi ska nu fokusera på grundorsaken till att migrationsfrågan är så svår och vi ska arbeta med att förbättra läget i ursprungsländerna, säger riksdagsledamoten och tidigare finansministern Jutta Urpilainen (SDP) som föreslås bli kommissionär för internationella partnerskap i den nya EU-kommissionen.

Urpilainen konstaterar att migrationsfrågorna har varit svåra för EU.

- Det har fattats många beslut i frågan men sedan har det varit svårt att förverkliga dem. Vi ska nu fokusera på grundorsaken till att migrationsfrågan är så aktuell och vi ska arbeta med att förbättra läget i ursprungsländerna.

"Internationella relationer är bekant för mig"

Jutta Urpilainen säger att hon är mycket nöjd med den kommissionärspost hon föreslås få. Enligt henne handlar det om att jobba med hållbar utveckling på många plan.

- Internationella relationer är bekanta för mig, och jag ser det här som en stor utmaning.

Migrationen måste stå på en hållbar grund, säger Urpilainen.

Hon vill nu arbeta för förbättrade förhållandena i de länder som folk flyr från.

De unga ska kunna hitta hopp på den egna kontinenten och inte bara i Europa. Och det här ska vi jobba med

- De unga ska kunna hitta hopp på den egna kontinenten och inte bara i Europa. Och det här ska vi jobba med.

Samtidigt talar Urpilainen om att bygga upp ett strategiskt samarbete i biståndsfrågor där också den privata sektorn kan vara med.

- Den här generationens stora frågor är kopplade till min portfölj, och därför känns det här intressant och utmanande. Mitt område är stort. Här finns klimatfrågor, jämställdhetsfrågor, frågor om demokrati och nya säkerhetshot.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes