Hoppa till huvudinnehåll

Kommunstyrelsen i Ingå vill trots allt renovera Wilhelmsdal - och går emot kommundirektörens förslag

Wilhelmsdal
I Wilhelmsdal i Ingå kunde det finnas möteslokaler, café och plats för distansarbete och företagare. Wilhelmsdal Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ingå,wilhelmsdal

Ingå kommunstyrelse föreslår att det gamla trähuset Wilhelmsdal i Ingå kyrkoby skall renoveras. Det beslöt kommunstyrelsen under sitt möte på måndagen (9.9). Förslaget går nu vidare till fullmäktige.

Tidigare har det framkommit att en renovering skulle bli 50 procent dyrare än beräknat.

Men kommunstyrelsen föreslår att man kan ta pengar från ett annat ändamål: Av de 350 000 euro som har reserverats för projektet Kommungården ska man överföra 200 000 för renoveringen av Wilhelmsdal.

Det står klart sedan tidigare att kommungårdens renovering inte blir av som planerat.

Sammanlagt beräknas renoveringskostnaderna av Wilhelmsdal nu uppgå till 600 000 euro. Den tidigare uppskattningen var 400 000 euro.

Henrik Wickström vid Ingå hamn.
Kommunstyrelseordföranden Henrik Wickström (SFP) föreslog att Wilhelmsdal renoveras trots att priset stigit med 50 procent. Henrik Wickström vid Ingå hamn. Bild: Sofia Kajander / Yle Ingå,Ingå Kommun,Västnyland,småbåtshamnar,ingå småbåtshamn

Svår fråga för kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen går således emot kommundirektör Robert Nymans förslag som var att inte skjuta till mer pengar. Tjänstemännen ska enligt styrelsens förslag nu fortsätta planerandet av verksamheten i Wilhelmsdal.

- Ett förslag på hur huset ska användas i praktiken ska presenteras för kommunstyrelsen inom loppet av november 2019, säger kommunstyrelseordförande Henrik Wickström (SFP).

Enligt Wickström var det inte någon lätt fråga för styrelsen.

Processen har varit utdragen och det finns anledning att se över investeringsprocesserna för att undvika dylika situationer framöver, konstaterar Wickström.

Men eftersom huset har en viktig funktion i centrum av Ingå vill kommunstyrelsen trots allt renovera fastigheten.

Renovering kanske redan i höst

Frågan avgjordes genom omröstning och resultatet blev 8-0, en medlem i kommunstyrelsen avstod från att rösta (Juha Kainulainen, Saml.)

Förslaget gjordes av Henrik Wickström.

Kommundirektören Robert Nyman lämnade avvikande åsikt i beslutet.

Planen är att arbetena kunde inledas i höst, förutsatt att kommunfullmäktige godkänner planen på sitt möte den 16 september.

I huset ska det finnas möteslokaler, café och plats för distansarbete och företagare.

Läs också