Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Gängvåldet ökar i Finland, Storbritanniens parlament förkastade kravet på nyval, i dag blir det klart hur hur portföljerna fördelas inom EU-kommissionen

EU-kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker skakar hand med blivande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen.
EU-kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker och blivande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen. von der Leyen ska i dag berätta hur portföljerna fördelas mellan kommissionens 27 medlemmar. EU-kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker skakar hand med blivande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Ursula von der Leyen,Jean-Claude Juncker,EU,Europeiska kommissionen,ordförande,handslag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

800 personer i Finland är medlemmar i kriminella gäng och bär väst. De kriminella gängen ökar och de tar till allt våldsammare metoder. Trots det är situationen inte jämförbar med läget i Sverige.

Matti Sarén som är före detta yrkeskriminell och gängmedlem säger att dagens gängmentalitet är en helt annan än den var förr. De hederskodex som fanns tidigare bland de kriminella finns inte längre, enligt honom.

Svenskans ställning oroar efter sammanslagningen av tingsrätterna i östra Nyland. Lagman Timo Heikkinen är orolig för att en del av den svenskspråkiga personalen kan komma att byta jobb när Borgåkontoret flyttar till Vanda.

I år fyller Finlands regeringsform 100 år och det firas i riksdagen. Festligheterna inleds på dagen med plenum, där president Sauli Niinistö, riksdagens talman Matti Vanhanen samt statsminister Antti Rinne håller tal.

Utrikes:

I dag blir det klart hur kommissionsportföljerna fördelas mellan de 27 medlemmarna i EU-kommissionen. Finlands kandidat för kommissionärsposten är Jutta Urpilainen (SDP) - här kan du bekanta dig med de övriga 26 som väntas bilda den nya kommissionen.

Det brittiska parlamentet förkastade i natt premiärminister Boris Johnsons krav på nyval för andra gången. Johnson försäkrade igen att han inte kommer att skjuta upp brexit. Parlamentet inleder nu en fem veckor lång paus.

Nordkorea har igen avfyrat missiler mot havet, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Enligt Sydkorea flög missilerna kring 330 kilometer. Målet med de senaste månadernas provskjutningar är sannolikt att försöka pressa USA att återuppta nedrustningsförhandlingarna mellan länderna.

Väder

Det är ovanligt varmt för årstiden - dagens högsta temperatur är 21 till 25 grader. I söder kan det förekomma lokala regn- eller åskskurar samt dimma på morgonen men mot dagen klarnar det upp.

I landets mellersta och norra delar är det några grader svalare och molnigare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes