Hoppa till huvudinnehåll

Avtalsshopping leder till sämre arbetsmarknadsklimat - och arbetstagarna har svårt att sätta emot säger forskare

nainen lajittelee paketteja
Posten har tidigare talat om att sänka lönen för 700 personer, nu verkar det röra sig om betydligt fler. nainen lajittelee paketteja Bild: Marja Väänänen / Yle Tulli (Somalia),tullverket,förtullning,post,paket,brev

Så kallad avtalsshopping är inte olagligt och avtalsfriheten ger arbetsgivaren stora möjligheter att välja kollektivavtal för sina anställda, konstaterar arbetsmarknadsforskaren och docenten Mika Helander på Åbo Akademi. Facket kan inte göra så mycket.

Att något är lagligt betyder däremot inte att det är speciellt sympatiskt eller i arbetstagarnas intresse.

Det här har vi sett i bland annat i turerna kring de 700 som Posten ville överföra till ett billigare kollektivavtal.

Posten har tidigare talat om att sänka lönen för 700 personer, nu verkar det röra sig om betydligt fler. Hela 8 000 av postens anställda kan få sänkt lön. I dag arbetar 22 000 personer vid posten.

Arbetstagarna får gilla läget

Avtalsshopping är vanligast då verksamhet säljs ut eller då dotterbolag grundas. Arbetstagarsidan har ganska lite att sätta emot.

- Arbetstagarna kan förhandla fram bättre villkor i nästa kollektivavtalsförhandling, men det är ofta svårt och kan ta tid, säger Mika Helander.

Arabetsmarknadsforskare Mika Helander
Arbetsmarknadsforskaren Mika Helander tror att regeringen Rinne försöker hålla avstånd till arbetsmarknadsförhandlingarna eftersom den förra regeringen brände fingrarna ordentligt på just de här frågorna. Arabetsmarknadsforskare Mika Helander Bild: Stina Sirén/Yle arbetsmarknadsforskare,Åbo Akademi

När arbetsgivaren organiserar om verksamheten gäller det långt att gilla läget. Stora politiska problem brukar inte avtalsshopping leda till.

Däremot kan avtalsbytet skapa problem inom avtalsbranscherna.

- Resultatet är ett sämre klimat på arbetsmarknaden, säger Mika Helander. Det ser vi i fallet Posten och i busstrafiken tidigare.

"Strejker och mobiliseringar är möjliga"

Hur arbetstagarna kommer att reagera är svårt att sia om.

Traditionellt brukar facket finna sig i situationen och förhandla fram ett nytt avtal med den nya avtalsparten. Men situationen är intressant eftersom vi har en regering som är ledd av SDP och de postanställda är lågavlönade.

- Strejker och mobiliseringar är möjliga, säger Mika Helander.

Den nya SDP-ledda regeringen har enligt Helander tagit ett starkare ägargrepp över statsbolagen. Speciellt Postens löne- och bonusarrangemang för ledningen är problematiska för den nya regeringen.

SDP har köpt arbetstagarnas lojalitet genom socialpolitiska lösningar

Förra veckan sa statsminister Antti Rinne (SDP) att han inte godkänner lönesänkningar för de postanställda.

Fyra dagar senare medger statsministern att han känner till Postens planer på att sänka lönen för 8 000 anställda.

Mika Helander tror att regeringen Rinne försöker hålla avstånd till arbetsmarknadsförhandlingarna eftersom den förra regeringen brände fingrarna ordentligt på just de här frågorna.

- Staten kan inte gå in på avtalsfrågor, säger Helander. Det är sådant arbetsmarknadsparterna är bäst på och som de måste komma överens om. Avtalsparterna har branschkännedomen.

"Osannolikt att bli utsatt för avtalsshopping"

Tidigare socialdemokratiska regeringar har vaktat nationalekonomin väldigt noga. De stora inkomstpolitiska helhetsavtalen var ofta designade av socialdemokratiskt ledda regeringar och ledda till relativt låga löneförhöjningar.

Socialdemokraterna har varit ett statsbärande parti och köpt arbetstagarnas lojalitet genom socialpolitiska lösningar.

- Jag har svårt att tro att det här vrider upp temperaturen i höstens kollektivavtalsförhandlingar, säger Mika Helander. Nu tyder allt på sektorvisa förhandlingar - det vill säga att förhandlingarna blir ännu mera decentraliserade än under konkurrenskraftsavtalsrundan.

Gemene man eller kvinna behöver inte vara speciellt oroad för att råka ut för att arbetsgivaren byter till billigare avtal.

Det som det lönar sig att hålla hålla ögonen på är olika försämringar i arbetsvillkoren.

- Avtalsshopping förekommer så pass sällan att det är ganska osannolikt att man blir utsatt för det, säger Mika Helander.