Hoppa till huvudinnehåll

Finlands nationalepos Kalevala fyller 170 år i år - sätts upp på svenska för första gången på Åbo Svenska Teater

ur kalevalaproduktionen på ÅST: en kvinna håller i en lie och har två kivnnor bakom sig
Tjugofem artister står på scenen, varav inte en enda är man. ur kalevalaproduktionen på ÅST: en kvinna håller i en lie och har två kivnnor bakom sig Bild: Pette Rissanen/ÅST Åbo Svenska Teater,Kalevala,teaterkonst

Scenisk poesi och egenartade lösningar i Kalevala, beskriver Åbo Svenska Teater den nya produktionen, som kommer att behandla många olika element från det 170 år gamla eposet.

Hela Kalevalaproduktionen är kopplad till en specialutbildning med fördjupande kurser inom musikteater och dockteater.

Utbildningen har förverkligats i Jakobstad vid Yrkeshögskolan Novia samt vid Åbo yrkeshögskola.

Artisterna som gått utbildningen står nu på scenen. De är 25 personer, varav inte en enda är en man.

Willem Krijgsman, Vid Tuonela älv I: en pojke star på färgglad sand vid havet och tittar på en duva. bakom sig finns dödskallar och en svan och stenar vid stranden som är rödfärgade.
Willem Krijgsman, Vid Tuonela älv I, 89 x 122 cm, 2015. Willem Krijgsman, Vid Tuonela älv I: en pojke star på färgglad sand vid havet och tittar på en duva. bakom sig finns dödskallar och en svan och stenar vid stranden som är rödfärgade. Bild: Willem Krijgsman Kalevala,konst,willem krijgsman

Improvisering är ett stort element i skapandet av produktionen

- Det konstnärliga teamet har skapat dockor, redskap, kostym, sånger, scenografi, som vi har fått undersöka. Tillsammans med ensemblen har vi lekt, sjungit, diskuterat och improviserat fram idéer och lösningar. Sedan har jag intagit rollen som Lönnrot och flätat samman materialet till vår föreställning, säger Jakob Höglund, som står för regi, koreografi och dramatisering.

ur kalevalaproduktionen på ÅST: två vitklädda kvinnor håller i en brun dockfigur
Dockorna i produktionen är designade och tillverkade av Heini Maaranen. ur kalevalaproduktionen på ÅST: två vitklädda kvinnor håller i en brun dockfigur Bild: Pette Rissanen/ÅST Åbo Svenska Teater,Kalevala,teaterkonst
ur kalevalaproduktionen på ÅST: en massa vitklädda kvinnor kastar upp vita tygstycken på scen
Heidi Wikar är scenograf och kostymdesigner. ur kalevalaproduktionen på ÅST: en massa vitklädda kvinnor kastar upp vita tygstycken på scen Bild: Pette Rissanen/ÅST Åbo Svenska Teater,Kalevala,teaterkonst

Robert Kock har komponerat ny musik och han ville gärna låta instrumentalisterna få improvisera och leka med musiken.

Tobias Zilliacus, som skrivit texten till låtarna, har försökt göra nya tolkningar i Kalavala i den här produktionen.

- Som författare till låttexterna var den stora utmaningen att skriva sånger som passade ihop med den talade texten. Samtidigt ville jag hitta en stil som öppnade upp nya infallsvinklar och tolkningar av de kända berättelserna, beskriver Zilliacus.

Utmanade scengolv

Scengolvet är en utmanande spelplan för artisterna, säger scenograf och kostymdesigner Heidi Wikar.

En av utmaningarna har varit att kombinera en lutande klättervägg med teaterns vridscen och ta i beaktande arbetssäkerheten.

- Det till synes enkla är ofta svårt att verkställa. Till min förtjusning lyckades det hela genom fint samarbete mellan alla avdelningar i huset, säger hon.

Kalevala har premiär 19 september på Stora scenen och föreställningen textas både på svenska och finska.


SE INSLAGET SOM SÄNDES I TV-NYTT