Hoppa till huvudinnehåll

Flera åtal väcks för sexualbrottshärvan på Degerö i Helsingfors - ytterligare en person misstänks för grova våldtäkter

Helsingfors tingsrätt.
Helsingfors tingsrätt. Helsingfors tingsrätt. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors tingsrätt,Helsinki Court House,rättegång,rättegångsbiträden,advokater

Den 64-åriga helsingforsaren "Eno" misstänks bland annat för grovt sexuellt utnyttjande av barn och två fall av grov våldtäkt. I samma helhet åtalas också en annan person för liknande brott.

Åklagaren har väckt flera åtal i samband med sexualbrottshärvan på Degerö.

Den huvudmisstänkta, 64-åringen - som bland ungdomarna kallades för ”Eno” - åtalas bland annat för två fall av grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn, grovt narkotikabrott, flera andra sexualbrott samt innehav av barnpornografiskt material.

Förutom den huvudmisstänkta, åtalas också en annan person för liknande brott, uppger åklagarämbetet i ett pressmeddelande.

Enligt häradsåklagare Jutta Juntunen har den andra åtalade till en del fungerat som medbrottsling, men åtalen mot denne är färre till antalet. Personen är inte häktad för tillfället, säger Juntunen.

I stämningsansökningarna finns sammanlagt 19 målsäganden.

Brotten skedde hemma hos "Eno"

Under förundersökningen uppgav polisen, att de misstänkta brotten skedde hemma hos "Eno", där han bjöd ungdomarna på alkohol och narkotiska läkemedel. En del av de här ungdomarna är nu vuxna.

Enligt polisen är de första brottsmisstankarna från år 2006, och brotten har fortgått fram tills att den huvudmisstänkta greps i våras. Han häktades i mars.

Polisen meddelade i slutet av juli att man inleder en undersökning av fallet. Samtidigt offentliggjordes en bild på "Eno" och man bad om tips från allmänheten. Redan under samma vecka kontaktades polisen ett tiotal gånger och flera nya offer anmälde sig.

Under förundersökningen har båda misstänkta nekat till brott. Rättegången sker bakom stängda dörrar för att skydda målsägandena.

Artikeln baserar sig på artikeln ”Helsingin Laajasalossa paljastuneessa laajassa seksuaalirikosjutussa nostettu syytteitä: "Enoa" ja toista henkilöä syytetään muun muassa kahdesta törkeästä raiskauksesta” av Yle Uutiset.

Uppgiften om att en annan person också åtalas i fallet lades till kl.13.53.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen