Hoppa till huvudinnehåll

Högsta domstolen i Skottland har beslutat att Johnsons nedstängning av parlamentet är olaglig

Det brittiska parlamentets paus inleddes i måndags och fortsätter till den 14 oktober.
I måndags stängdes det brittiska parlamentet fram till den 14 oktober. Här meddelar underhusets talman John Bercow att han avgår som talman senast den 31 oktober. Det brittiska parlamentets paus inleddes i måndags och fortsätter till den 14 oktober. Bild: AFP / Lehtikuva Storbritanniens parlament

Skottlands högsta appellationsdomstol slog i dag fast att premiärminister Boris Johnsons beslut att stänga parlamentet i över en månad är lagstridigt. Det här beslutet ändrar därmed domstolens tidigare dom enligt vilken Johnsons beslut inte var olagligt.

Det brittiska parlamentet stängdes i måndags och håller stängt fram till den 14 oktober, vilket är drygt två veckor innan Storbritannien borde gå ut ur EU.

I domslutet uppger panelen på tre domare att de är överens om att Johnsons beslut om att stänga parlamentet syftade till att blockera parlamentets arbete.

Domstolen häver ändå inte Johnsons beslut utan konstaterar att eftersom både domstolarna i England och Wales fattat annorlunda beslut, det vill säga inte funnit Johnsons agerande olagligt, borde Storbritanniens högsta domstol behandla ärendet.

Högsta domstolen i London väntas ta upp frågan på tisdag.

Skulle bli ett nej till brexit

Enligt en färsk opinionsundersökning i Storbritannien utförd av Kantar skulle det bli ett nej om det ordnades en ny folkomröstning om brexit.

37 procent av britterna skulle rösta nej till EU-uträdet medan 34 procent skulle rösta för ett utträde. 18 procent skulle låta bli att rösta.

Opinionsundersökningen visar också att Boris Johnsons konservativa parti har ett stöd på 38 procent av väljarna och oppositionspartiet Labour stöds av 24 procent av väljarna.

Liberalerna får 20 procent och Brexitpartiet erhåller 7 procent av väljarstödet.

Mätningen gjordes mellan den femte och den nionde september.

Källor: AFP, BBC, Yle