Hoppa till huvudinnehåll

"Jag såg tåget först när det slog i lastbilen" - tingsrätten hörde andra beväringar som var med i Skogbyolyckan i Raseborg 2017

Plankorsning i Skogby.
Det var i den här korsningen olyckan inträffade för knappt två år sedan. Ett militärfordon kolliderade med en rälsbuss och flera personer dog. Plankorsning i Skogby. Bild: Johan Gullmets / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,plankorsningsolycka skogby

Tingsrätten i Ekenäs fortsatte på onsdagen behandlingen av dödsolyckan i Skogby, som inträffade för två år sedan. Tre beväringar omkom och elva skadades då ett militärfordon krockade med en rälsbuss.

Den åtalade är föraren i militärfordonet. Han åtalas för äventyrande av trafiksäkerheten och tre fall av dödsvållande, samt tjänstebrott.

Åklagaren Marianna Semi avslutade dagen med att konstatera att hon inte kräver något straff för beväringen som körde olycksfordonet. Även om han befinns skyldig kan han undgå att bestraffas, konstaterade hon.

Andra beväringar berättar

Under förmiddagen hörde man beväringar som satt i olycksfordonet och i fordon som körde bakom, men vittnena hade svårt att minnas detaljer från händelserna hösten 2017.

De två andra personerna som satt i olycksfordonets förarhytt påpekade båda att det är utmanande att minnas alla detaljer då det har gått två år sedan olyckan.

Den ena säger att de var lite efter i tidtabellen medan den andra minns det som att de var i god tid.

De verkar ändå vara överens om att olycksmorgonen var en rutinartad morgon och chaufförens sätt att köra över korsningen inte var avvikande på något sätt.

Grus framför en järnvägsövergång som är stängd.
Korsningen stängdes efter olyckan. Grus framför en järnvägsövergång som är stängd. Bild: Johan Gullmets / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,plankorsningsolycka skogby

De hade kört över just den här korsningen några gånger tidigare.

Eftersom jag själv brukar köra så var det en självklar sak att titta ut genom fönstret― Beväringen som satt i olycksfordonet
.

Han som satt längst till höger i hytten säger att han tittade ut genom fönstret.

- Eftersom jag själv brukar köra så var det en självklar sak att titta ut genom fönstret.

Men han såg inget tåg.

- När såg du tåget?
- Först när det slog i lastbilen

Den som var chaufför i fordonet bakom olycksfordonet hördes som vittne via telefon.

Åklagaren frågar vad han brukar göra för att se om det kommer ett tåg.

- Jag brukar fråga den som sitter till höger.

- När såg du tåget?

- Först när det slog i lastbilen.

- Tittade du själv om det kom något tåg?

- Jag tänkte först köra lite närmare och sedan se efter.

Flera personer i gula västar på en asfalterad väg. I bakgrunden ett militärfordon och några andra bilar.
Under rättegångens första dag i måndags besökte tingsrätten olycksplatsen och gick igenom händelserna två år tidigare. Flera personer i gula västar på en asfalterad väg. I bakgrunden ett militärfordon och några andra bilar. Bild: Marica Hildén / Yle Västnyland,Raseborg,Skogby, Raseborgs stad,rättegång,Ekenäs,Plankorsningsolyckan i Raseborg 2017,olycksplatser,Västra Nylands tingsrätt,skogby

De två personer som också satt i hytten minns inte säkert om de stannade före plankorsningen.

Det första vittnet ansåg att det inte fanns någon orsak att stanna eftersom de inte hörde eller såg något.

Den andra tycker att de inte stannade.

Chauffören i den andra bilen bakom säger att chauffören i den första bilen stannade och sedan körde över korsningen.

Ingen av de tre vittnena hörde varningssignalen från rälsbussen.

Rälsbussens förare: Jag såg fordonet tack vare lamporna

Rälsbussens förare vittnade om att han såg lampor av ett fordon flera hundra meter från korsningen. Då tutade han flera gånger.

- Det var tack vare lamporna jag såg fordonet - annars hade det varit svårt.

Åklagaren ställde flera frågor om rälsbussens lampor och rälsbussens förare försäkrade att han hade alla lampor påslagna.

Rälsbussens förare antog att olycksfordonets förare hade sett rälsbussen. När han kom närmare förstod han att fordonet ändå körde över plankorsningen.

- Då drog jag i nödbromsen, men det hade ju inte så stor betydelse längre eftersom avståndet då var så litet.

Rälsbussens förare påpekade också att det är dålig sikt vid plankorsningen när man kommer från Karishållet.

Bilist som körde på riksvägen berättar

Ett annat vittne som hade färdats i en personbil på riksväg 25 mot Hangö hördes också.

Hon såg tåget som for förbi och att det signalerade två gånger. Hon såg något ljus vid korsningen men uppfattade aldrig att det var ett annat fordon. Hon förstod att tåget bromsade och såg gnistor. Sikten var väldigt dålig och hon förstod inte att det skett nån olycka förrän senare.

När vittnet säger att hon korsat den här olyckskorsningen flera gånger frågar åklagaren hur man brukar köra över den här korsningen?

- Genom att stanna före och försiktigt köra över.

"Tåget var svårt att upptäcka"

Försvarsadvokaten Mikko Puhakka beskrev i sin slutplädering hur svårt det var att se rälsbussen.

- Den är vit och grön. På marken var det snö och skogen omkring var grön, vilket gjorde att tåget var svårt att upptäcka.

Åklagare Marianna Semi påpekade flera gånger att militärfordonets förare kunde ha svängt bilen för att se om det kommer ett tåg.

Puhakka ansåg att det var oklart hur det skulle ha gått till eftersom man ska hålla sig i sin körfil.

- Rälsbussens förare trodde att lastbilen stannade före korsningen, så vi kan konstatera att chauffören i olycksfordonet har kört försiktigt.

Vill inte skylla på Försvarsmakten

Puhakka sade också att om korsningen i Skogby tidigare skulle ha undersökts med samma intensitet som efter olyckan så skulle den har stängts för länge sedan.

- Det har inte under rättegången framkommit att min huvudman har agerat på ett sätt som avviker från det vedertagna, eftersom Försvarsmakten och andra myndigheter inte ansett det vara en farlig korsning.

Mikko Puhakka.
Försvarsadvokat Mikko Puhakka säger att olyckan inte är ett brott, utan just en olycka. Mikko Puhakka. Bild: Johan Gullmets / Yle Raseborg,Ekenäs,Västnyland,skogby

Trots att försvarsadvokaten upprepade flera gånger att Försvarsmakten och andra myndigheter inte kände till att korsningen är farlig, så ville han ändå inte hitta skyldiga bland några myndigheter.

- Det här är inte ett brott, utan en olycka som föraren kommer att bära med sig hela livet.

Domen ges i början av oktober.