Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Posten kan sänka 8 000 anställdas löner, finska räddningsarbetare på plats i Bahamas, människorättsläget på Krim behandlas i domstol

Ett av Postens postcentrum.
Posten kan minska på löner för över tio gånger fler anställda än planerat. Ett av Postens postcentrum. Bild: Lehtikuva Posti Group Abp

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Av Postens anställda kan 8 000 få sänkt lön, skriver Helsingin Sanomat. Tidigare var det frågan om att 700 av de anställdas löner skulle sänkas. Posten har nu 22 000 anställda.

Hissbolaget Kone har visat intresse för köp av tyska Thyssenkrupps hisstillverkning. I dag väntas det klarna i fall köpet blir av.

Det tar 10-20 år innan elflyg över Kvarken kunde bli ett realistiskt alternativ för flygresenärer, bedömer Finavias tekniska chef Henri Hansson. Frågan är ändå om det finns efterfrågan.

Utrikes:

Röda Korset i Finland är på plats i orkandrabbade Bahamas. En grupp hjälparbetare från Röda Korset i Finland deltar i räddningsarbetet och återuppbyggandet förväntas ta länge. Flera fraktplan med hygienartiklar, hinkar och vatten har transporterats från Röda korsets läger i Panama.

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter ska i dag börja behandla människorättsläget på Krim. Ukraina har anmält Ryssland för människorättsförbrytelser. Enligt Ukraina har Ryssland bland annat dödat och fängslat ukrainska soldater och poliser.

Radioaktivt vatten från kärnkraftverket Fukushima i Japan kan komma att släppas ut i Stilla havet år 2022. Fiskare motsätter sig planerna, medan forskare inte är beredda att skrota tanken i första hand.

Väder

Till en början av dagen mest uppehåll. Senare regnskurar på många håll i landet. Blåsigt väder i sydvästra Finland och vindvarning för vindbyar på upp till 15 m/s.

Den högsta temperaturen i dag är mellan 16 och 20 grader på de flesta håll. I östra Finland, norra Österbotten och Kajanaland kan det bli någon grad varmare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes