Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsbyrån SPT samarbetsförhandlar - Pär Landor avgår både som vd och chefredaktör

Pär Landor står framför en skärm. Han tittar in i kameran med ena handen riktad mot skärmen.
Pär Landor valdes till vd-tjänsten bara för ett drygt år sedan. Pär Landor står framför en skärm. Han tittar in i kameran med ena handen riktad mot skärmen. Bild: Yle/Lotta Sundström Pär Landor,Åbo Underrättelser,åbo underrättelser

Den finlandssvenska nyhetsbyrån Svensk Presstjänst inleder samarbetsförhandlingar. Samtidigt avgår vd:n och chefredaktören Pär Landor, skriver Hufvudstadsbladet. Styrelseordförande Tom Simola (ÅU) vill omfördela resurserna.

Kallelsen till samarbetsförhandlingar kom på onsdagen och berör samtliga elva anställda.

I dag kom också beskedet att Pär Landor lämnar vd-posten för SPT Ab och chefredaktörsposten för nyhetsbyrån SPT. Tillfällig vd och chefredaktör blir Ari Sundberg.

SPT ska täcka hela Svenskfinland

Enligt Svensk Presstjänsts styrelseordförande och Åbo Underrättelsers vd och chefredaktör Tom Simola handlar det om att säkra byråns ekonomiska framtid.

- Vi vill att Nyhetsbyrån SPT ska täcka hela Svenskfinland bättre än tidigare genom att ha större närvaro i Åboland och Österbotten, säger Simola. Bevakningen kommer att bibehållas, intygar han.

Vi ska ha större närvaro i Åboland och Österbotten

- Nästa vecka kommer vi att lägga fram en modell för personalen för hur resurserna ska fördelas och organiseras i fortsättningen, säger han.

Tom Simola som håller i en pappers kasse
Tom Simola, vd och chefredaktör för ÅU säger att bevakningen kommer att bibehållas. Tom Simola som håller i en pappers kasse Bild: Yle/Tove Virta stadsdirektörer,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,raseborgs stadsdirektör

Simola vill inte ta ställning till om folk kommer att sägas upp.

Han ville heller inte kommentera varför Pär Landor säger upp sig.

- Det får ni fråga honom om. Han har sagt att han har andra planer.

Det enda som inte berörs av samarbetsförhandlingarna är den språkstödsverksamhet som SPT bedriver.

Besvikelse på Vbl

På Vasabladet är biträdande chefredaktören och ansvariga utgivaren Nina Dahlbäck besviken.

- Det är en jättetråkig nyhet för dem som jobbar för SPT och också för oss kunder. SPT har varit en viktig samarbetspartner för Vasabladet, och samarbetet har förflutit bra, säger Dahlbäck.

Landors tid blev kort

Det var bara för drygt ett år sedan Pär Landor utnämndes till vd-posten. Det sades då att Landor hade "handplockats", trots att själva utnämningen kom något överraskande.

Vd-uppdraget var helt nytt och meningen var att Landor skulle avlasta SPT:s styrelseordförande Patrik Stenvall, som också var nyhetschef vid HSS Media.

Landors uppdrag var att göra nyhetsbyrån slagkraftig, sälja dess material och hitta nya samarbetsformer med andra mediehus och nyhetsbyråer.

Då Landor tillträdde väckte det farhågor om jäv, eftersom han hade gift sig med Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Landor (tidigare Ilmoni). Det skrevs särskilt om det här i tidningen Journalisten.

Vi har i dag inte nått Pär Landor för en kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes