Hoppa till huvudinnehåll

På Arenan just nu: Cocks inleder Champions League-äventyret i sin nya hall – svenska motståndarna har en turbulent vecka bakom sig

Cocks Nico Rönnberg i farten under handbollfinalerna mot Dicken våren 2019.
Nico Rönnbergs Cocks inleder Champions League-säsongen i dag. Cocks Nico Rönnberg i farten under handbollfinalerna mot Dicken våren 2019. Bild: Tomi Hänninen handboll,Riihimäki Cocks,Nico Rönnberg

Klockan 19 är det dags. Då möts de finska och svenska mästarna för Champions League-premiär i Riihimäkilagets nya hemmaarena. Men gästande IK Sävehof har inte haft den mest optimala uppladdningen. Vi tänker ändå inte på deras problem, säger Teemu Tamminen.

– Den första Champions League-matchen i Riihimäki. En ny hall och publiken bakom oss. Vi är grymt motiverade.

Det berättar Teemu Tamminen för Yle. På onsdagskvällen ska han tillsammans med resten av Cocks-truppen ta sig an IK Sävehof i säsongens första Champions League-match.

Den förra stod Cocks för två segrar i gruppspelet. Målet för i år är självklart att öka på poängskörden.

– Vi nådde fina resultat redan i fjol och vi bygger på det, säger Tamminen.

Teemu Tamminen i farten i den första handbollsfinalen 2019.
Teemu Tamminen. Teemu Tamminen i farten i den första handbollsfinalen 2019. Bild: Tomi Hänninen handboll,Teemu Tamminen,Riihimäki Cocks

Utöver IK Sävehof möter Cocks också Slovakiska mästarna Tatra Presov, makedoniska HC Eurofarm Rabotnik, spanska Bidasoa Irun samt den portugisiska ligatvåan Sporting Lissabon.

Helt som säsongen 2018/19 möts samtliga lag två gånger, en gång hemma och en gång borta, och de två främsta lagen tar sig vidare till playoffs.

– I mitt tycke är Sporting det tuffaste motståndet, utöver dem är det ganska jämnt. Det kommer att bli tajta matcher och det gäller att prestera på bortaplan. Det är de bästa bortalagen som ligger bäst till i gruppen. Det kommer att bli intressant, säger Tamminen.

Spelaromsättningen i Cocks har varit stor i sommar. Sex spelare lämnade klubben och man har istället värvat in serbeerna Elis Memic och Aleksandar Gugleta, ryske Juri Semenov samt den vitryske duon Jevgeni Semenov och Aliaksandr Markelau för att lappa för bortfallet.

Utöver nyförvärven förväntas både Tamminen själv och Nico Rönnberg axla nyckelroller i laget.

– Lagandan är väldigt hög. Vi har nytt blod i truppen och en positiv attityd. Vi har dragits med lite skadeproblem, som stört uppladdningen, men så gott som alla borde vara i spelskick i tid till premiären, berättar Tamminen.

"Intern incident" tvingade tränaren att lämna Sävehof

Ett lag som verkligen inte har haft en perfekt uppladdning är just dagens motståndare IK Sävehof. I fjol tog laget hem SM-guld, men bara dagar innan seriepremiären stod det klart att den spelande tränaren, profilen Jonas Larholm, lämnat klubben.

Enligt bland andra svenska TV4 och Expressen ska Larholm ha tvingats lämna in en avskedsansökan efter att han betett sig opassligt under ett träningsläger där både klubbens herr- och damlag deltog.

– Det har skett en incident som vi har hanterat internt i klubben, både med herr- och damlag samt styrelse. Vi kommenterar inga påståenden eller vad som har hänt, sade klubbdirektör Stefan Albrechtson för Expressen för en vecka sedan.

Det nya tränarteamet består av Kristian Berndtsson, Emil Berggren och Peter Möller.

Efter incidenten har Sävehof hunnit spela två matcher i svenska handbollsligan. Premiären mot Eskilstuna Guif IF slutade i en klar 27–22-seger men borta mot Alingsås på söndagen åkte laget på en tung 23–28-förlust.

Benjamin Helander noterades för fyra fullträffar i Alingsåsdräkten.

– Visst har vi också hört om deras problem, men det är inte något vi sätter energi på. Å ena sidan kan det vara en fördel för oss, men å andra sidan kan det motivera dem att spela bättre, säger Tamminen.

– Det kommer att bli en tuff match mot ett snabbt svenskt lag, slår han fast.

Sändningen från matchen mellan Cocks och IK Sävehof sänds direkt på Yle Arenan med start klockan 18.55. Matchen kommenteras på svenska av Sture Forstén och expertkommentator Olle Stenius.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport