Hoppa till huvudinnehåll

Partiledarna drabbade samman om kommunernas uppgifter

Partiledarna Antti Rinne (SDP) och Petteri Orpo (Saml)
Partiledarna Antti Rinne (SDP) och Petteri Orpo (Saml). Partiledarna Antti Rinne (SDP) och Petteri Orpo (Saml) Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Petteri Orpo

Sju riksdagspartiers partiledare drabbade samman om kommunernas uppgifter på Kommunmarknaden i Helsingfors på onsdagen. En del vill ge kommunerna olika uppgifter beroende på storlek.

Diskussionen på Kommunmarknaden kom fartfyllt igång då partiledarna tog ställning till kommunernas uppgifter i framtiden.

Centerns partiordförande, näringsminister Katri Kulmuni motsatte sig tanken om att kommunerna skulle kunna ha olika lagstadgade uppgifter i framtiden.

- Det skulle inte vara bra att särskilja våra kommuner och deras uppgifter väldigt mycket, ansåg Kulmuni.

Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo talade varmt för en modell, där kommuner av olika storlek har olika uppgifter.

Han tog tanken om ”lättkommuner” ett steg längre.

- Kunde vi ha skild lagstiftning för städer med över 50 000 invånare? frågade sig Orpo.
Hoppa över Twitterpostning


Socialdemokraternas partiordförande, statsminister Antti Rinne, stödde försiktigt tanken om att det i framtiden skulle kunna finnas en del kommuner, som har lite lättare börda än andra.

Sammandrabbning om utbildningsfinansieringen

Till näst kom diskussionen in på kommunernas uppgifter och hur många uppgifter som kommer till under pågående regeringsperiod.

Petteri Orpo och Vänsterförbundets partiordförande, undervisningsminister Li Andersson drabbade samman om regeringens satsningar på utbildningen och hur pengarna fördelas.

- Ni har inte i regeringsprogrammet tillräckliga resurser för basundervisningen, för att förstärka grundskolan eller för att hjälpa de svaga, hävdade Orpo.

- Petteri, vi har nästan 200 miljoner för att förstärka grundskolan. Hur många euro hade ni under den förra regeringsperioden? kontrade Andersson.

Svårt att snabbt få tag på alla vårdare som behövs

Regeringen Rinne planerar att under pågående regeringsperiod lagstifta om en ny vårdardimensionering som berör äldreomsorgen.

Striktare krav för hur många vårdare som ska finnas per klient innebär samtidigt att det behövs fler vårdare. Ett problem som i högsta grad berör kommunerna, både ekonomiskt och praktiskt.

Frågan om hur kommunerna ska få tag på tillräckligt med yrkeskunniga vårdare diskuterades aktivt.

Siffran 4 000 har figurerat i den offentliga debatten, en mängd som också regeringen erkänner att kan bli svår att uppnå på bara några år.

Partiledarna var ense om att branschens anseende måste fås upp. De flesta tyckte också att vårdarnas löner samt boendekostnaderna i Finland är ett problem.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes