Hoppa till huvudinnehåll

Rinne: Det viktigaste är att Posten betalar ut rättvisa löner

Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min.
Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min. Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Statsminister Antti Rinne från Socialdemokraterna har förklarat sitt utspel om att de postanställda, som hotar få sina löner sänkta, skulle få en engångsersättning som plåster på såren.

Rinne säger till Svenska Yle att saken kunde övervägas och tänkas på. Han har också bett postens ledning att fundera på förslaget.

På frågan om hur en engångsersättning skulle hjälpa de anställda säger Rinne att det helt och hållet beror på hur stor den summa är som betalas ut.

Antti Rinne säger att det här handlar om rättvisa och jämlikhet. Det kan inte accepteras att löner som ligger under 2 000 euro per månad dessutom hotas av en 30 procents sänkning, säger Rinne.

HS: Postens lönesänkningar kan gälla 8 000 anställda

Det var Helsingin Sanomat som tidigare på onsdagen skrev att Postens lönesänkningar skulle gälla 8 000 anställda - inte 700 som det tidigare var tal om.

Det handlar om att flytta löntagare till billigare kollektivavtal, och därmed få ner kostnaderna.

Rinne uppmanar Posten att förhandla med sina anställda och leta efter en lösning som alla kan vara nöjda med. Det var i det här sammanhanget han lade fram tanken om en kompensation.

Läs mera:

HS: Posten kan sänka lönerna för 8 000 anställda - statsminister Rinne säger att lösningen kan vara en engångsersättning för de drabbade

Posten kan komma att sänka lönen för mer än tio gånger fler än de 700 anställda som det hittills har varit tal om.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes