Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korset i Finland på plats i orkandrabbade Bahamas: "En fruktansvärd syn"

En av de värst drabbade områdena är ön Abaco.
En av de värst drabbade områdena efter orkanen Dorian är ön Abaco. En av de värst drabbade områdena är ön Abaco. Bild: AFP / Lehtikuva Bahamas,Abaco

Orkanen Dorian klassificeras som den starkaste orkanen som någonsin drabbat det bahamanska öriket. En grupp hjälparbetare från Röda Korset i Finland deltar som bäst i räddningsarbetet och återuppbyggnaden förväntas ta länge.

FN uppskattar att omkring 70 000 personer är i akut behov av mat och skydd efter det oväder som drog över Bahamas i början av september. Det motsvarar nästan en femtedel av befolkningen.

Orkanen förstörde ett otal hus och rev upp trärd med rötterna.
Nästan hälften av husen i de värst drabbade områdena har förstörts av orkanen Dorian. Orkanen förstörde ett otal hus och rev upp trärd med rötterna. orkan,Bahamas,skador

Orkanen har hittills krävt minst 44 liv och hundratals personer saknas fortfarande. Myndigheterna på Bahamas befarar att dödssiffran ännu kommer att stiga drastiskt.

De värst drabbade områdena i öriket som består av 700 öar är Abaco och Grand Bahama - där har omkring hälften av husen förstörts.

Shirin Namiq, som ingår i den logistiska delegationen utskickad av Röda Korset i Finland, berättar att hon möttes av en fruktansvärd syn när hon i helgen besökte ön Abaco.

– Träden hade gått av och husen slagits i bitar. Parkeringsplatserna var fulla av bilar som var täckta med vatten, säger Namiq.

Människor letar efter sina ägodelar i Mash Harbour på ön Abaco i Bahamas efter att orkanen Dorian svept förbi.
Människor letar efter sina ägodelar i Mash Harbour på ön Abaco i Bahamas efter att orkanen Dorian svept förbi. Människor letar efter sina ägodelar i Mash Harbour på ön Abaco i Bahamas efter att orkanen Dorian svept förbi. Bild: AFP / Lehtikuva Bahamas

Evakuering pågår

Namiq berättar att största delen av invånarna på de värst drabbade öarna har evakuerats med båt och flyg till huvudstaden Nassau. I Nassau övernattar de evakuerade i tillfälliga härbärgen och de som har vänner och familj i området uppmuntras att bo hos dem.

– Evakueringen har skötts bra. Organisationer och myndigheter har hjälpt till och människor har själva förstås varit aktiva och sett till att de kommit därifrån. Men det har varit sorgligt att se hur folks hem förstörts och att de inte fått ta med sig något annat än de nödvändigaste därifrån.

Människor evakueras från Abaco till Nassau efter att öriket drabbats orkanen Dorian.
Människor evakueras från Abaco till Nassau efter att öriket drabbats orkanen Dorian. Människor evakueras från Abaco till Nassau efter att öriket drabbats orkanen Dorian. Bild: AFP / Lehtikuva Bahamas

Från Röda Korsets lager i Panama har flera fraktplan med hygienprodukter, hinkar och vatten transporterats till Bahamas.

Det har rapporterats om att det finns risk för att vattenburna sjukdomar och diarré ska spridas eftersom dricksvatten kan ha blandats med avloppsvatten.

Det är dock utmanande att ordna med transporter för att kunna nå alla som är i behov berättar Namiq.

– Endera är priserna för att hyra bilar skyhöga eller så är det helt omöjligt att få tag på bilar. Det finns ett särskilt stort behov av bilar för att transportera förnödenheter och människor på Abaco, säger Namiq.

En hjälparbetare koordinerar en frakt med humanitärt bistånd som ska transporteras från Panama City till det orkandrabbade Bahama.
En hjälparbetare koordinerar en frakt med förnödenheter som ska transporteras från Panama City till Bahamas. En hjälparbetare koordinerar en frakt med humanitärt bistånd som ska transporteras från Panama City till det orkandrabbade Bahama. Bahamas

Brist på vatten och mat

Det råder en stor brist på bränsle, vatten och mat i de värst drabbade områdena. Tillgången till internet är också dålig och stora delar av telefonnätet är också utslaget.

– Lokala operatörer försöker åtgärda det så att det funkar några timmar åt gången på en plats innan de flyttar över till att arbeta på ett annat område.

En annan stor utmaning är svårigheten att få kontakt med anhöriga berättar Namiq.

– Många har sagt att det är svårt att få kontakt med sina nära och kära för veta hur de mår och var de finns. När jag var och köpte sim-kort var köerna långa för folk behövde köpa en annan operatörs sim-kort. Där närmade sig också många mig och sa att de inte vet vad som hänt deras vänner och familj och hur de ska få kontakt med dem.

Shirin Namiq ingår i den logistiska delegationen på Bahamas utskickad av Finlands Röda Kors
Shirin Namiq är en av Röda Korsets hjälparbetare på plats i Bahamas. Shirin Namiq ingår i den logistiska delegationen på Bahamas utskickad av Finlands Röda Kors Bild: Tiina Leinonen / Röda Korset i Finland Finlands Röda Kors,Bahamas

Namiq bedömer att den internationella katastrofhjälpen har varit tillräcklig. Hon konstaterar att den lokala beredskapen varit hög och den stora mängden frivilligarbetare som finns på plats varit till stor hjälp.

Arbetet med återuppbyggnaden kommer ta länge. Röda Korset i Finland kommer befinna sig på plats i minst tre månader.

– Många av dem som evakuerat väntar på att den grundläggande infrastrukturen, det vill säga telekommunikationen och el- och vattennätet, ska vara återställd innan de återvänder till sina hem.