Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnorna på hugget i EM-kvalet – Ronaldo fyramålsskytt mot Litauen, Sterling fällde Kosovo: ”En bisarr match”

Cristiano Ronaldo firar mål.
Cristiano Ronaldo firar mål. Bild: imago images / Scanpix / All Over Press Cristiano Ronaldo

Den sista matchomgången i EM-kvalet i september avslutades på tisdagskvällen. Landslagsuppehållets sista matcher bjöd på flera formbesked – inte minst av Cristiano Ronaldo som på egen hand såg till att fixa tre poäng borta mot Litauen.

Först från straffpunkten. Sedan via målvakten. En tredje gång från nära håll och ett fjärde ner i hörnet.

Cristiano Ronaldo var på kliniskt humör på tisdagskvällen.

Portugal slog Litauen med 5–1 efter fyra mål av Juventus-stjärnan och tog sig samtidigt närmare en plats i EM-slutspelet. För Ronaldo själv var fyramålskvällen den andra i landslagskarriären.

– Vi var bättre, är bättre och vann därför, säger Portugals tränare Fernando Santos efteråt enligt AFP.

Portugal tog maximala sex poäng under kvaluppehållet då lördagens match mot Serbien också resulterade i en seger.

– Nu är vi närmare vårt mål, säger Santos.

Försvarsmissar och målfyrverkeri

I Southampton stod England värd för Kosovo i ett något otippat toppmöte i grupp A. Inför dusten låg England etta på nio poäng, medan Kosovo låg tvåa med sammanlagt åtta poäng.

Det var också gästerna som bjöd på en kalldusch tidigt i matchen då Valon Berisha satte 1–0 redan i matchens första minut efter en enorm försvarsmiss av engelsmännen. Men sedan kom värdarna igång.

Raheem Sterling satte först själv kvitteringen i den åttonde minuten och passade sedan fram ytterligare tre fullträffar under den första halvleken. Efter också ett självmål av kosovanerna stod det 5–1 på tavlan i pausen.

Raheem Sterling firar mål.
Raheem Sterling firar sin fullträff. Raheem Sterling firar mål. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Raheem Sterling,Englands herrlandslag i fotboll

Inte ens två reduceringsmål i början av andra halvlek kunde rädda Kosovo på tisdagen.

– En bisarr match, säger den engelska lotsen Gareth Southgate för brittisk tv efteråt enligt BBC.

– Vi höll uppenbart inte tillräckligt hög nivå under stora delar av matchen, men jag kan ändå vara nöjd med hur vi spelade med bollen. Men missarna – vi måste bli bättre. Spelarna vet det nog själva också, fortsätter han.

Island halkade efter

England leder nu kvalgruppen med tre poäng ner till Tjeckien, som i sin tur slog Montenegro med 3–0 på bortaplan.

Portugal ligger i sin tur fem poäng bakom Ukraina i grupp B – en poäng före Serbien som slog Luxemburg med 3–1 på tisdagskvällen. De regerande Europamästarna har dock spelat en match färre än resten av kvalgruppen.

I grupp H ångar i sin tur Turkiet och Frankrike på i tabelltopp. Turkiet slog Moldavien med 4–0 på tisdagskvällen, medan fransmännen besegrade Andorra med 3–0 på hemmaplan.

Båda lagen har nu noterats för 15 poäng på sex matcher under det pågående kvalet.

Mycket talade för att Island också skulle ha lika många poäng, men EM- och VM-resenärerna åkte på en skrällförlust borta mot Albanien. Albanerna tog där full poängpott med slutresultatet 4–2.

För Finlands del resulterade de två kvalmatcherna i en seger och en förlust.