Hoppa till huvudinnehåll

Storbritanniens regering visar i "Operation Yellowhammer" värsta tänkbara scenario för avtalslös brexit: Medicinbrist, högre matpriser, allmän oro, störningar vid gränser och i kanaltrafiken

Frågan om brexit
Hur mycket ska det satsas på brexit? Är det värt allt besvär? Frågan om brexit Bild: Zefrog / Alamy/All Over Press Brexit,Storbritannien

Storbritanniens regering har målat upp de värsta tänkbara scenarierna för en avtalslös brexit. De brittiska förberedelserna för en avtalslös, hård brexit ligger "på en låg nivå", sägs det i bedömningen.

De här antagandena finns samlade i dokument inom ramen för "Operation Yellowhammer" där de värsta scenarierna målas upp om Storbritannien lämnar EU den 31 oktober utan ett utträdesavtal.

Dokumenten som utarbetades den 2 augusti publicerades i dag och utgår ifrån en avtalslös brexit och de värsta följderna av det.

I Yellowhammer-dokumenten varnas det för att upp till 85 procent av de brittiska långtradarna inte kommer att kunna ta sig igenom franska tullkontroller i ett avtalslöst läge. Väntetiderna kommer att bli mycket långa.

  • Man befarar allvarliga störningar i trafiken över Engelska kanalen, minskad tillgång på mediciner och färska livsmedel. Det här innebär i sin tur hamstring.
  • Demonstrationer och motdemonstrationer av olika slag bryter troligen ut runt om i hela landet vilket leder till allmän oordning och spänningar.
  • Läget vid den irländska gränsen visar sig sannolikt bli ohållbart med betydelsefulla ekonomiska och juridiska risker plus säkerhetsproblem. Vidare uppstår det en svart marknad i gränsområdena där speciella grupper drar nytta av situationen.
  • Gibraltar kan påverkas speciellt mycket grund av problem vid gränsen mot Spanien.
  • Fisketvister med icke-brittiska fartyg på brittiskt vatten.
  • Brittiska medborgare måste genomgå grundliga kontroller då de vill ta sig till ett EU-land.

Källor: Reuters, The Guardian, BBC, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes