Hoppa till huvudinnehåll

Vanda stad reagerade på massflykt från barnskyddet - höjer socialarbetarnas löner

Ett barn med en teddybjörn i famnen.
Både nya och gamla anställda får löneförhöjningar. Ett barn med en teddybjörn i famnen. familjer,barndom,våld,ungdom (skede),barnskydd,recession

Förra veckan rapporterades om massflykt av anställda från barnskyddet i Vanda - i dag meddelar staden att man höjer socialarbetarnas löner med 250 euro per månad.

Vidare får de anställda ett erfarenhetstillägg på mellan 0 och 8 procent. I fall där det är mycket svårt att rekrytera personal inför staden ett personligt rekryteringstillägg.

Det var Helsingin Sanomat som förra veckan berättade att sex anställda inom barnskyddet hade sagt upp sig inom loppet av bara en vecka. Nu tar bara två anställda hand om 250 utplacerade barn och unga, med stöd av interna arrangemang.

Läget är mycket allvarligt― Vandas stadsdirektör

Ritva Viljanen, Vandas stadsdirektör, pekar på ett stort problem vad gäller rekryteringen.

- Det utbildas för få socialarbetare. Varje år utexamineras färre än 200 socialarbetare på riksnivå - bara i huvudstadsregionen är behovet mycket större än så. Läget är mycket allvarligt, säger hon.

Vi uppskattar socialarbetarnas arbete och deras grundmurade kompetens, säger Viljanen. Därför har vi fattat beslut om att höja deras löner.

Lönehöjningen gäller både nya och gamla anställda, vikarier och fastanställda, samt ledande socialarbetare och förmän.