Hoppa till huvudinnehåll

Brottspåföljdsmyndigheten misstänker att fängelsepersonal smugglar in förbjudna saker till fångar

Vankilan seinää ja piikkilanka-aitaa
Personal kan även ha använts till att smuggla föremål utan deras vetskap. Bilden är inte relaterad till artikeln. Vankilan seinää ja piikkilanka-aitaa Bild: Merja Siirilä / Yle MOT,fängelser

Enligt Brottspåföljdsmyndighetens expertutlåtande finns det skäl att tro att fängelsepersonal smugglar in förbjudna föremål till fångar.

Tidningen Aamulehti var först med att rapportera om nyheten.

Också på de mest övervakade fängelseavdelningarna hittas det regelbundet telefoner, stickvapen, droger och andra så kallade förbjudna föremål, enligt utlåtandet.

Det tyder på att personalen deltar i smugglandet. Åtminstone vad gäller att smuggla telefoner, och tillbehör som behövs för att använda telefonerna, till fångarna.

Utlåtandet som STT har fått av Brottspåföljdsmyndigheten är en del av bevismaterialet i åtalet som Polisstyrelsen väckte i förra veckan.

Åklagaren och Polisstyrelsen kräver att motorcykelgänget United Brotherhood och organisationen Bad Union som fungerar under mc-gänget förbjuds omedelbart.

På basen av den information som man fått av fångar finns det även skäl att tro att fångar har försökt pressa personal att agera till fördel för fångar som är involverade i organiserad brottslighet.

Personal kan även ha använts till att smuggla föremål utan deras vetskap.

I fängelser har det också hittats listor med exempelvis adresser till fängelsetjänstemän och registernummer till bilar som tjänstemännen använder. Tjänstemännen vars information har varit med på listorna ska ha orsakat besvär för bland annat United Brotherhood.

Meningen med listorna är att skrämma myndigheterna och deras nära krets.

I utlåtandet uppges att en del av fängelsepersonalen är rädda att arbeta på avdelningarna som kontrolleras av de kriminella gängen.

Källa: STT