Hoppa till huvudinnehåll

Cyklingen ska tredubblas i Vasa: "Gör det lätt och roligt att cykla så byter folk nog ut bilen mot cykeln"

Ung kvinna vid cykelställning.
Lotta Alhonnoro är vice ordförande i Vasa cykelförening och grön fullmäktigeledamot i Vasa. Hon forskar också i konsumtion vid Vasa universitet. Ung kvinna vid cykelställning. Bild: Yle / Anna Kurtén cykling,Lotta Alhonnoro

Cyklingen i Vasa måste tredubblas för att Vasa ska nå sitt mål att bli klimatneutralt år 2035. Satsa på vinterunderhållet och betala kilometersättning till arbetstagare som cyklar, säger Lotta Alhonnoro vid Vasa cykelförening.

I november får cyklisterna i Vasa en efterlängtad present då Kyrkoesplanaden i centrum får cykelfiler.

Det är en stor satsning. Cykelfilerna kostar en halv miljon euro att bygga och hälften av pengarna bidrar staten med.

– Det här är ett fint steg framåt för cyklingen i Vasa, säger Lotta Alhonnoro, vice ordförande i Vasa cykelförening och grön fullmäktigeledamot i Vasa.

Cykelfiler byggs på Kyrkoesplanaden i Vasa.
Cykelfilsbygget vid Kyrkoesplanaden. Cykelfiler byggs på Kyrkoesplanaden i Vasa. Bild: Yle / Anna Kurtén Kyrkoesplanaden

Att cykelfilerna är enkelriktade är extra bra, säger hon.

– På ena sidan cyklar man till Brändö och på andra sidan till centrum. Det underlättar både cyklisternas, fotgängarnas och bilisternas liv. Det är lättare att observera cyklisterna då man vet att de bara cyklar åt ett håll.

Samtidigt får bilisterna nöja sig med en körfil i vardera riktningen på Kyrkoesplanaden. Den del av gatan som nu är parkering görs om till cykelväg och parkeringen flyttar ett steg ut i gatan.

Cyklingen ska tredubblas

Cykelfilerna på Kyrkoesplanaden är ett konkret led i Vasas arbete för att minska utsläpp och främja cykel- och gångtrafik.

Vasa har ett ambitiöst klimatprogram med målsättningen att Vasa ska vara klimatneutralt år 2035.

I dag orsakar trafiken nästan 30 procent av Vasas koldioxidutsläpp och det här måste minska för att man ska nå målet.

– Cyklingen har en väldigt viktig roll när det gäller att Vasa ska nå sina klimatmål. Vi måste öka rejält på cyklingens andel av trafiken. Den ska tredubblas jämfört med den nuvarande nivån, säger stadens utvecklingschef Maija Alasalmi som ansvarar för klimatprogrammet.

– Vasa är en potentiell cykelstad och vi måste göra cykling till ett mer lockande sätt att röra sig.

För att göra det måste staden förbättra infrastrukturen för cykling, säger hon.

– I dag är cykelvägarna inte tillräckligt trygga. Det ska vara lätt och tryggt att cykla både i centrum och i andra delar av staden. När vi planerar ny infrastruktur i staden måste cykeln finnas med i planeringen ända från början.

Tidigare kunde man på riktigt kalla Vasa för en cykelstad och Vasa var en av de ledande cykelstäderna i hela landet. Men i något skede halkade man efter i utvecklingen― Lotta Alhonnoro

När staden har frågat Vasaborna vad som behöver utvecklas i cykelvägsnätverket är det just i centrum folk har efterlyst förbättringar, säger stadens gatuplaneringschef Siri Gröndahl.

– På Kyrkoesplanaden rör sig också många skolelever och nu blir det tryggare för dem då cyklisterna, som ofta håller en hög hastighet, har en egen fil. Bilisterna klarar sig också med bara en körfil. Skolhusgatan har också bara en körfil fast där är mycket mer trafik.

Vinterunderhållet måste bli bättre

Enligt Lotta Alhonnoro finns det ännu mycket att göra i Vasa centrum för att man ska kunna ta sig smidigt fram med cykel överallt. Ett problem man talat mycket om i Vasa cykelförening är kantstenarna.

– Det är otryggt både för cyklister och rörelsehindrade att behöva stanna och akta sig för kantstenar. De orsakar farosituationer och där finns mycket att förbättra.

Ett annat problem för cyklisternas del är vinterunderhållet, säger Alhonnoro.

– Cykling är definitivt ett bra färdmedel i Vasa också på vintern, bara man vet att cykelvägarna är plogade och sandade så att de är trygga.

En man iklädd en neongul cykeljacka, cyklar på en snötäckt väg. I bakgrunden syns en snöklädd park och en man som går.
Vinterunderhållet för cyklisterna måste bli bättre, enligt Alhonnoro. En man iklädd en neongul cykeljacka, cyklar på en snötäckt väg. I bakgrunden syns en snöklädd park och en man som går. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press cykel,cykling,vinter,cyklister,Cyklist,cykelpendla

Alhonnoro säger att man i Vasa inte har jobbat långsiktigt med att främja cykling eller kollektivtrafik.

– Tidigare kunde man på riktigt kalla Vasa för en cykelstad och Vasa var till och med en av de ledande cykelstäderna i hela landet. Men i något skede halkade man efter i utvecklingen och det är det man nu försöker rätta till.

Arbetsgivarna kan belöna dem som cyklar till jobbet, med motiveringen att motion minskar sjukfrånvaro― Maija Alasalmi

Vasa har en ganska hög biltäthet och Vasaborna är vana att ta bilen, också för kortare sträckor. Har man en gång investerat i en bil och vant sig vid att använda den är det svårt att ändra på det, säger Lotta Alhonnoro.

– Men om det finns en bra infrastruktur för cykling och det är lätt och roligt att cykla är det det bästa sättet att få folk att byta ut bilen mot cykeln.

"Belöna dem som cyklar till jobbet"

Också företagen i staden kan göra mycket för att uppmuntra de anställda att cykla till jobbet, säger stadens utvecklingschef Maija Alasalmi.

– Arbetsgivarna kan belöna dem som cyklar till jobbet, med motiveringen att motion minskar sjukfrånvaro.

Också förebilder är viktiga, säger hon.

– Hos oss cyklar till exempel planläggningschefen till jobbet.

Som arbetsgivare kan man se till att underlätta praktiskt för cyklisterna, säger Lotta Alhonnoro.

– Hurudana duschutrymmen finns att erbjuda? Hurudana möjligheter finns det att parkera cykeln? Finns det cykelskydd med tak? Är cykelparkeringen nära dörren? Om man till exempel kan parkera cykeln utanför dörren men bilen måste parkeras längre bort främjar det cykling.

cyklar
Att som arbetsgivare till exempel erbjuda cykelskydd med tak kan sporra fler att välja cykeln, säger Alhonnoro. cyklar Bild: YLE/ Sandra Snellman cykelparkering,Österbotten

Arbetsgivaren kan också frivilligt betala ut kilometerersättning till dem som cyklar, även om man inte får ersättning för det av staten, föreslår Alhonnoro.

Utlåning av elcyklar och lådcyklar kunde vara bra

Maija Alasalmi säger att också utlåning eller uthyrning av elcyklar och lådcyklar kan få folk att cykla längre sträckor samt transportera inköp med cykel.

Lotta Alhonnoro har själv gjort en motion om att skaffa stadscyklar, bland annat elcyklar, till Vasa, men den har inte ännu behandlats av fullmäktige.

– Det finns redan andra städer som har elcyklar som stadscyklar. De kunde hänga bra ihop med Vasas energikluster-image.

Stadscyklar på Järnvägstorget i Helsingfors
Stadscyklar i Helsingfors. Stadscyklar på Järnvägstorget i Helsingfors Bild: Yle/Carolina Husu cykel,Helsingfors,Järnvägstorget, Helsingfors stad,Helsingfors centralstation,Helsingforsregionens trafik,alepacyklar

Utvecklingschef Maija Alasalmi är övertygad om att Vasa kan uppnå sina klimatmål och tredubbla cyklingen.

– Fullmäktige har satt upp den här målsättningen och då jobbar vi för fullt för att nå målet.

Vad skulle få dig att cykla mer till jobbet?

Bättre cykelvägar
42.3% (33 röster)
Kilometerersättning av arbetsgivaren
30.8% (24 röster)
Möjlighet att låna eller hyra elcykel
11.5% (9 röster)
Duschmöjligheter på jobbet
10.3% (8 röster)
Bättre cykelparkering
5.1% (4 röster)
Antal avgivna röster: 78

Läs också