Hoppa till huvudinnehåll

Det ekonomiska läget inte så illa som det verkar - läs PTT:s nyaste prognos

spargris i handen på en  liten flicka. symbolbild.
Sparandet har nått normal nivå, säger PTT spargris i handen på en liten flicka. symbolbild. sparande

Pellervo Ekonomiska Forskning PTT säger i en ny rapport att det ekonomiska läget inte är så hopplöst som det verkar.

Förvisso inverkar både det hotande handelskriget mellan USA och Kina och Storbritanniens utträde ur EU dämpande på tillväxten, men det finns många positiva trender i folks privata ekonomi.

Sparandet ökar

Det finns faktiskt utrymme för hushållens konsumtion att växa mer än den gör, säger PTT. Nu verkar hushållen i stället vilja spara, tack vare förbättrad sysselsättning och lönehöjningar.

Sedan år 2017 har tillväxten i konsumtionen halverats. Det beror antagligen på ökad osäkerhet för framtiden, säger PTT. I fjol påverkades konsumtionen av raset i bilhandeln som berodde på problemen med utsläppsnormerna.

Nya bilar inne i en bilaffär.
Bilhandeln har återhämtat sig Nya bilar inne i en bilaffär. Bild: Yle / Tiina Grönroos bilhandel,bilar,Ekenäs,Västnyland,Raseborg,bilförsäljare,begagnade bilar,nya bilar

Nu har bilhandeln ändå återhämtat sig, oljan har blivit billigare och sparandet har återgått till normalnivå - det vill säga gynnsamma saker för hushållens del.

Detaljhandeln uppvisar goda siffror för sommaren, och servicesektorns förväntningar är förhållandevis ljusa, bedömer PTT.

Ett moln på himlen kan ändå bli den minskande industriproduktionen som i förlängningen syns i minskad sysselsättning och försämrad löneutveckling.

Handelskrig och brexit oroar

PTT förutspår att den inhemska ekonomin växer med 1,3 procent i år och 1,2 procent nästa år.

Mycket hänger ändå på hur det går med brexit och det hotande handelskriget. En avtalslös brexit redan i år skulle få tillväxten att närma sig noll nästa år, om inga politiska kompenserande åtgärder sätts in.

Förhandsuppfattningen är att USA och Kina inte kommer att komma överens och att osäkerheten kring brexit fortsätter också nästa år.

Donald Trump bakom en mikrofon i solskenet utanför Vita huset.
Donald Trumps nyckfulla handelspolitik skapar osäkerhet Donald Trump bakom en mikrofon i solskenet utanför Vita huset. Bild: EPA-EFE Donald Trump,Vita huset

Den amerikanska handelspolitiken under president Donald Trumps tid har inte varit ägnad att öka företagens förtroende. Företagen kan inte lita på varornas fria rörlighet och tvingas fundera på värdekedjorna på nytt.

Kina importerar mer papper

Det globala läget återspeglar sig också i den finländska ekonomin, och exporten har avtagit. Men det finns vissa ljuspunkter också här, särskilt för pappersindustrin.

Efterfrågan på papper har igen börjat öka i Kina och lagren är tomma. Det betyder att pappersindustrins export till Kina ökar redan under slutet av året.

Stora Ensos pappersfabrik i Eilenburg
Kina importerar mer papper Stora Ensos pappersfabrik i Eilenburg Bild: EPA/PETER ENDIG pappersfabrik,pappersindustri

Konkurrenskraften är inte heller något större problem för exportindustrin vilket delvis beror på konkurrenskraftsavtalet och moderata löneförhöjningar.

Avmattningen utanför Finlands gränser måste beaktas i höstens avtalsförhandlingar, slår PTT fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes