Hoppa till huvudinnehåll

Fiskarsmuseum valdes till publikfavorit på Helsinki design week

Karin Widnäs visar upp konstverk i ett vitrinskåp i sitt museum Kwum.
Karin Widnäs behövde ett ställe för sin stora samling. Karin Widnäs visar upp konstverk i ett vitrinskåp i sitt museum Kwum. Bild: Anna Hellberg / Yle Karin Widnäs,keramik,vitrinskåp,konstutställningar,Fiskars, Raseborg,Västnyland,keramiker,museer,karin widnäs museum kwum

Fiskarskonstnären och keramikern Karin Widnäs nya museum Kwum valdes till publikens favorit i kategorin Årets gärning under Helsingforsevenemanget Helsinki design week i onsdags (11.9).

Museet öppnade sina dörrar i juni i år och ligger intill Widnäs hem och ateljé.

Hon beslöt bygga det då att den personliga samlingen växte och hon ännu hade byggrätt på sin tomt.

Widnäs tävlade mot en riktig bjässe i sin kategori - ett nytt modecenter i Kämpgallerian i Helsingfors.

Kvinna med mörkt lockigt hår och glasögon sitter vid bord med keramik och ler.
Karin Widnäs öppnade museet i år. Kvinna med mörkt lockigt hår och glasögon sitter vid bord med keramik och ler. Bild: Rauno Träskelin keramik,keramiker,Fiskars, Raseborg,Helsinki design week,karin widnäs museum kwum

Med sådan konkurrens var segern extra överraskande, säger hon.

- Det känns jättebra. Det var antagligen väldigt många som röstat för Kwum, och då känner jag också att jag har valt rätt när jag grundat det här museet, säger Widnäs.

Designfestivalen har ordnats sedan år 2005 och är Nordens största i sitt slag. Widnäs tror att segern betyder ett uppsving för keramikkonsten i Finland.

- Jag tror att publiken kommer att bli mycket mera intresserad av keramiken. Jag hoppas att man bättre kommer att förstå vad som är bra keramik och konsthantverk, säger hon.