Hoppa till huvudinnehåll

Heidi Juslin-Sandin i Andrum: "Jag hängde på Facebook för mycket"

En hand fingrar på en pekdator.
Var och varannan märker att de har alltför lätt att fastna i skärmarnas förtrollning. En hand fingrar på en pekdator. Bild: danr13/Mostphotos pekdatorer,sociala medier,internet,Mobiltelefoner och -apparater,nätshopping

Den har faktiskt talats om som en ny folksjukdom, FOMO – Fear of Missing Out, det vill säga rädslan för att missa något.

Googlar man FOMO får man mängder av sökträffar, från skämtsamma blogginlägg till vetenskapliga artiklar och en hel del karikatyrer en människa som är sammanvuxen med sin telefon eller pekplatta.

I Andrum i Yle Vega funderar Heidi Juslin-Sandin på begreppet och på sin egen situation.

- Jag hängde på Facebook alldeles för mycket i somras, beundrade fina foton på Instagram och följde med Twitter i hopp om att läsa nyheterna först. Jag förmådde inte släppa taget – för tänk om jag missade något viktigt.

Selfie av Heidi Juslin-Sandin vid somrigt torp.
Heidi Juslin-Sandin Selfie av Heidi Juslin-Sandin vid somrigt torp. Bild: Heidi Juslin-Sandin andakt,andaktstalare

Men Juslin-Sandin beskriver också fenomenet JOMO – Joy of Missing Out, det vill säga att bli lyckligare genom att inte alltid hänga med i flödena. JOMO har uppstått som en reaktion mot den ständiga uppkopplingen.

Heidi lyfter i Andrum upp glädjen i att göra en sak i taget, glädjen i att stanna upp, glädjen i att våga säga nej och glädjen i att inte alltid behöva vara intresserade av allt.

-Jag frestas till att hitta på ett alldeles nytt begrepp: NOMO, nödvändigheten i att gå miste om något intressant eller spännande för att i stället hitta sig själv.― Heidi Juslin-Sandin

Heidi Juslin-Sandin lanserar ett eget uttryck NOMO – "Necessity of Missing Out. ”Det är en nödvändighet för oss att ibland ta ett steg bort från allt det som normalt snurrar på i våra liv. Det finns en djup visdom i att ha en vilodag i veckan.

Andrum i Yle Vega 10.9. 17.9. och 24.9. kl 6.54 och 9.10 och på Arenan

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro