Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Niinistö träffar Ukrainas president, det ekonomiska är inte hopplöst, Trump-administrationen hindrar centralamerikanare från att söka asyl

Henkilökuva
Prersident Sauli Niinistö inleder i dag ett tvådagarsbesök i Ukraina och träffar president Volodymyr Zelenskyi för första gången. Henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle Regeringen Rinne,Sauli Niinistö,handslag,presidenter,public speaking

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

I eftermiddag möts president Sauli Niinistö och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för första gången. Niinistös besök i Kiev ska handla om frågor som specifikt berör Finland och Ukraina, men Niinistö har också en roll som representant för EU.

Det ekonomiska läget inte så illa som det verkar. I en ny rapport skriver Pellervo Ekonomiska Forskning PTT att trots dämpande faktorer - som det hotande handelskriget mellan USA och Kina och brexit - finns det många positiva trender i människors privata ekonomi.

I dag på förmiddagen håller Centerns nya ordförande Katri Kulmuni sitt första linjetal som partiledare. Kulmuni väntas berätta i vilken riktning hon vill att partiet utvecklas under hennes ledning.

Utrikes:

USA:s Högsta domstol beslutade i natt att tillåta Trump-administrationen tillämpa en regel som hindrar de flesta asylsökande från Centralamerika att söka asyl i USA. Enligt den måste människor söka asyl i säkra länder som de passerar igenom på väg mot USA. Regeln skulle stoppa så gott som alla asylansökningar vid gränsen mellan Mexiko och USA.

Europeiska centralbanken väntas i dag annonsera nya åtgärder för att försöka få fart på ekonomin. Enligt förhandsspekulationer kan det handla om att ytterligare sänka räntor - och om att pumpa in pengar genom att köpa värdepapper.

UPM Kymmene vill sälja sitt tidningspappersbruk i Normandie med 236 anställda, vilket orsakar stor oro i Frankrike. Lokala politiker kallar beslutet brutalt.

Storbritanniens regering har målat upp de värsta tänkbara scenarierna för en avtalslös brexit. Man förutspår allvarliga störningar i trafiken över Engelska kanalen, minskad tillgång på mediciner och färska livsmedel, samt allmän oro. Detaljerna hittas i dokumentet "Operation Yellowhammer", som publicerades i går.

Väder

Det är regnigt och kyligt i hela landet. Regnskurar förekommer på många håll, och på dagen är regnen mera ihållande. Dagens högsta temperatur är 13 till 18 grader i de södra och mellersta delarna, 10 till 15 i norr.

Till havs varnas för hårda, sydliga till sydvästliga vindar: i Finska viken, på Norra Östersjön och Skärgårdshavet 16 meter per sekund, och på Ålands hav och södra Bottenhavet 14 meter per sekund.