Hoppa till huvudinnehåll

Planerna på Wasa Station går framåt – holländsk hotellkedja har skrivit på hyresavtal

Christina Knookala.
Vasa stads bildningsdirektör, Christina Knookala. Christina Knookala. Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle christina knookala

På torsdagen avslöjades det att den holländska hotellkedjan Odyssey Hotel Group undertecknat ett preliminärt hyresavtal för Wasa Station. Nu när vi fick en hotelloperatör tror jag att vi kommer att gå med stormsteg framåt, säger Vasa stads bildningsdirektör, Christina Knookala.

Jätteprojektet Wasa Station, som planeras byggas vid den gamla busstationen i Vasa, har tagit ett kliv framåt.

Den holländska hotellkedjan Odyssey Hotel Group har undertecknat ett preliminärt avtal om att hyra lokaler i det planerade Wasa Station-kvarteret för hotellverksamhet.

– Vi börjar få pusselbitarna med tyngd på plats. Odyssey är en internationell operatör och vi ser fram emot att få nya influenser till Vasa, säger byggherren YIT:s regiondirektör Mikael Snellman.

Mikael Snellman.
Mikael Snellman, regiondirektör för byggherren YIT, säger att det har stor betydelse för helheten att hotelloperatören är klar. Mikael Snellman. Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle Wasa Station,mikael snellman

Snellman säger att en hotelloperatör har stor betydelse för helheten av jätteprojektet och att det har en positiv effekt för kvarterets andra planerade delar.

­– Att man får ett internationellt och högstandard hotell till regionen har nog sin pondus, säger Snellman.

Saknas internationella hotell sedan tidigare

Christian Beckman, ansvarig för öppningarna och nya hotellprojekt i Finland, säger att det i dagsläget saknas internationella hotell helt och hållet. Vilket gör det ypperligt att driva hotellverksamhet i här.

­– Vasa är en framåtriktad stad och det händer mycket i regionen. Vi tror på att Vasa kommer att bli en knutpunkt i området ännu mer än vad det är nu, säger Beckman.

Christian Beckman
Christian Beckman, ansvarig för öppningarna och nya hotellprojekt i Finland. Christian Beckman Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle christian beckman

Odyssey Hotel Group är ett holländskt bolag som är rätt så nytt i Finland. Beckman säger att hotellgruppen är den mest kraftigt växande i Europa och har nu ögonen öppna för Finland.

­– Det saknas många roliga hotell i Finland som vi vill bygga här, säger han.

Vad är ett roligt hotell?

­– Ett roligt hotell är ett hotell som passar in i sin omgivning som det byggs i. Det ska vara rätt hotellbrand på rätt ställe, säger Beckman.

Vad hotellet kommer att heta och hurdant brand det ska följa avslöjas först när alla bygglov är klara, meddelar hotellgruppen.

Arkitektens bild av Wasa Station.
Arkitektens bild av Wasa Station från 2016. Arkitektens bild av Wasa Station. Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy. Lemminkäinen,Vasa,wasa station

Ansökan om bygglov hänger på musik- och kongresscentret

Enligt planerna ska Wasa Station bestå av ett shoppingcentrum, en idrottshall och ett multifunktionsutrymme, som kan fungera både som kongress- och musiksal. Plus tornhuset som ska innehålla hotell och bostäder.

wasa station
Nyheten om hotelloperatören avslöjades på ett pressinfo på torsdagen. wasa station Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Enligt YIT hänger byggstarten nu på att Vasa stad fattar beslut om byggandet av ett musik- och kongresscentrum på området.

Christina Knookala, bildningsdirektör på Vasa stad, säger att det nu börjar rulla på allvar.

­– Nu när vi fick en hotelloperatör tror jag att vi kommer att gå med stormsteg framåt och vi kommer att kunna meddela goda nyheter inom en snar framtid, säger Knookala.

Jag hoppas att allt kommer att vara i sin ordning i november eller december

Knookala hoppas på att stadsfullmäktige hinner ta upp ärendet om Wasa Station ännu i år.

­– Det handlar främst om att grunda bolaget som kommer att driva musik- och kongresshuset som ägs av Vasa stad. Jag hoppas att allt kommer att vara i sin ordning i november eller december.

Artikeln uppdaterad med citat och bilder från torsdagens pressinfo.