Hoppa till huvudinnehåll

Polisen slog till mot ryska demokratiaktivister i ett 40-tal städer över hela landet: "Varför sådan hysteri?"

Navalnyj lägger sin röst i kommunalvalet i Moskva på lördagen.
Tillslagen mot Navalnyjs kontor över hela landet utfördes efter det ryska lokalvalet under veckoslutet Navalnyj lägger sin röst i kommunalvalet i Moskva på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksej Navalnyj

Polisen i Ryssland har gjort tillslag mot demokratiaktivister i ett fyrtiotal städer över hela landet. I Moskva trängde polisen tidigt in i oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs kontor och grep flera personer för förhör.

Enligt Navalnyjs medarbetare har polisen gjort tillslag i minst ett 70-tal bostäder, men det verkliga antalet antas vara betydligt större - kan hända upp till 150 lägenheter och hus.

Tillslag har också gjorts i Navalnyjs lokala kontor i 43 städer, bland dem Sankt Petersburg, Jekaterinburg och Krasnojarsk.

Polisen lade beslag på ett stort antal datorer, telefoner och dokument av olika slag. Myndigheterna försöker troligen få fram bevis på bland annat penningtvätt, som Navalnyj anklagades för tidigare i år, tror aktivisterna själv.

- Det frågan om skrämseltaktik,. Polisens enda mål är att lägga beslag på vårt material för att lamslå vårt arbete, säger Navalnyjs medarbetare Kira Jarmysh.

Myndigheterna har inte angett något motiv för räderna, som utfördes efter veckoslutets lokalval, där det styrande partiet Enade Ryssland led brakförluster över hela landet.

- Varför denna hysteri? Två ord: Smart röstande, skrev Navalnyj på sin blogg. Han anser alltså att det var hans uppmaningar till väljare om att rösta på andra partier än Enade Ryssland, som utlöste den starka reaktionen.

Även rösträttsaktivister i organisationen Golos har utsatts för polisens räder.

"Polisen tar sig in, vet någon en bra advokat?"

Flera av Navalnyjs medarbetare i St, Petersburg beskrev på sociala medier hur polisen anlände till deras hem på morgontimmarna.

En aktivist skrev att ”polisen bryter sig in i mitt hem”, en annan att ”polisen tar sig in i min lägenhet, bara min mamma är där, jag åker dit, vet någon en bra advokat?”

Det råder ingen tvekan om att spåren leder till Kreml eftersom tillslagen leds av en rysk federal polismyndighet, som lyder direkt under president Vladimir Putin.

Putin och det styrande partiet led bakslag i lokalvalet över hela landet, trots att demokratiaktivister inte tilläts ställa upp i till exempel Moskva.

Det utlöste massiva protester som polisen försökte trycka ner med brutala metoder; hundratals aktivister greps medan ledande oppositionella som Navalnyj fängslades.

Navalnyjs nära medarbetare Leonid Volkov säger att den framgångsrika kampanjen för ett "smart röstande" har visat att Navalnyj och hans anhängare i antikorruptionsrörelsen FBK är en politisk kraft att räkna med.

- Massräderna är det enda sättet som polisstaten kunde svara på massprotester, tillägger FBK:s jurist Aleksandr Golovatsh.

Källor: Reuters, AFP

Läs också