Hoppa till huvudinnehåll

Sauli Niinistö möter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – diskussionerna rör Ukrainas framtid

En kvinna med barnvagn, en man och en kvinna går förbi en plansch föreställande hjälparbetare. I centrum av Kiev är kriget närvarande bara på bilder.
I centrum av Kiev är kriget närvarande bara på bilder. En kvinna med barnvagn, en man och en kvinna går förbi en plansch föreställande hjälparbetare. I centrum av Kiev är kriget närvarande bara på bilder. Bild: Yle/ Kerstin Kronvall Kiev,Ukraina,krig

På torsdag eftermiddag träffas presidenterna Niinistö och Zelenskyj för första gången.

President Sauli Niinistö kommer till Ukrainas huvudstad Kiev på ett tvådagarsbesök.

Under besöket ska Niinistö träffa sin kollega Volodymyr Zelenskyj på tumanhand. Han ska också vara huvudtalare vid det prestigefyllda årliga höjdarmötet, Yalta European Strategy.

Besöket ska förstås handla om frågor som specifikt berör Finland och Ukraina men Niinistö har också en roll som representant för EU nu när Finland är ordförandeland i unionen.

Därför kommer samtal om läget i östra Ukraina, där kriget redan har pågått i över fem år, att få en särskild tyngd.

Arbetet för fred i Ukraina är livsviktigt för landets framtid. Nästa steg i processen är följande möte inom det så kallade Normandie-formatet, där Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland ingår. Ett sådant möte väntas bli av inom kort.

Zelenskyj har stor makt

Nu när Volodymyr Zelenskyjs politiska rörelse ”Folkets tjänare” har majoritet i Ukrainas parlament, Verchovna rada, har Zelenskyi en mycket stark maktposition.

Den makten syns också i en dynamisk lagstiftning, konstaterar Finlands ambassadör i Ukraina, Päivi Laine. En mängd lagförslag bearbetas och flera viktiga lagar har redan stiftats.

Finlands Ukraina-ambassadör Päivi Laine på torg i Kiev.
Finlands ambassadör Päivi Laine ser hoppfullt på utvecklingen i Ukraina. Finlands Ukraina-ambassadör Päivi Laine på torg i Kiev. Bild: Yle/ Kerstin Kronvall Kiev,Ukraina,ambassadörer,Päivi Laine,ambassadör

Bland annat har parlamentet avskaffat parlamentsledamöternas immunitet. Det betyder att de kan ställas inför rätta och dömas för brott.

– Zelenskyj har fått en flygande start, inte minst genom utväxlingen av fångar förra veckoslutet, säger Päivi Laine.

Även om det fortfarande finns många fångar som borde släppas var det här ett viktigt och konkret steg. Sådana steg kan leda till framgång, tror Päivi Laine, även om det fortfarande är långt till fred i östra Ukraina och till att Krim återbördas till Ukraina.

Än så länge klagar väldigt få

Just nu är det mycket svårt att hitta någon kritik mot Zelenskyj bland folk i parker och på gator i Kiev.

Den kritik som förekommer hörs främst från forskare, journalister och politiker som anser att han har varit alltför ivrig att utnämna sina vänner till viktiga poster som de eventuellt inte har kompetens för.

Kievborna njuter av septembervärmen och hoppas på goda beslut av presidenten.
Kievborna njuter av septembervärmen och hoppas på goda beslut av presidenten. Kievborna njuter av septembervärmen och hoppas på goda beslut av presidenten. Bild: Yle/ Kerstin Kronvall Kiev,Ukraina,fontäner,sommar

De flesta tror emellertid just nu att hans politik är på rätt väg. Han har uppfyllt ett av sina vallöften i och med utväxlingen av fångar.

– Här händer mycket och vi ser fräscha ansikten i landets ledning. Jag tror att folket också upplever att något nytt håller på att ske, säger Finlands ambassadör Päivi Laine.

Korruptionen måste stävjas

Nu väntar folket på åtgärder i kampen mot korruptionen som tär på landets ekonomi. Det skulle gälla att både bli av med mutkolvarna som stoppar fickorna fulla och med den småskaliga korruptionen i vardagen.

– Det är helt vansinnigt att vi ska betala svart till läkare och lärare, de borde få sådana löner att de klarar sig, säger pensionären Olga Aborskaja.

Pensionären Olga Aborskaja (till vänster) visar upp en boll för ett barn i Kiev.
Pensionären Olga Aborskaja (till vänster) vill slippa vardagskorruptionen. Pensionären Olga Aborskaja (till vänster) visar upp en boll för ett barn i Kiev. Bild: Yle/ Kerstin Kronvall Kiev,Ukraina,Pensionär

På Transparency International i Ukraina ser man med tillfredsställelse på hur kampen mot korruptionen har fått ny kraft.

– Det finns omkring hundra lagförslag som vi nu analyserar, säger Jekateryna Rtzjenko.

Hon är juridisk observatör på Transparency International och hon anser att lagstiftarna nu måste vara systematiska och noggranna så att de nya lagarna inte står i strid med tidigare lagstiftning.

Kriget syns knappt alls men dominerar ändå

Det verkar alltså just nu ligga en hoppfull stämning över Kiev. Kriget märks knappt alls i gatubilden.

Inte ens de segaste enmansdemonstranterna som ännu i våras höll till på Självständighetstorget i centrum syns längre till.

Trots det färgar kriget hela det politiska livet och ekonomin i Ukraina. Och det är den verkligheten president Niinstö ska diskutera under sitt besök.

Finland strävar efter att stärka sitt ekonomiska samarbete med Ukraina.

Finländska företag hade börjat intressera sig för landet före revolutionen 2013-14. Men kriget i öster gjorde läget osäkert och fick företagen att slå på bromsarna. Nu börjar ett nytt intresse gro.

Därför är också utvecklings- och utrikeshandelsministern Ville Skinnari med på Niinistös besök.

Lycka är tema på framtidsseminarium

På fredag förmiddag talar Sauli Niinistö på mötet inom ramen för Yalta European Stratey, ett årligen återkommande evenemang som den inflytelserike oligarken Viktor Pintjuk tog initiativ till 2004.

Temat för årets möte är lycka.

Niinistö är huvudtalare, och dessutom talar värdlandets president Volodymyr Zeleskyj och Estlands president Kersti Kaljulaid.

Under fredagen träffar Sauli Niinistö ytterligare Ukrainas premiärminister Oleksiy Honarchuk och parlamentets talman Dmytro Razumkov.