Hoppa till huvudinnehåll

Sverige saknar fortfarande ett damlandslag i ishockey – spelarfacket förkastade förbundets avtalsförslag

Svenska landslagsspelare efter förlust.
Svenska landslagsspelare efter förlust. Bild: Tomi Hänninen Sveriges damlandslag i ishockey

Damkronornas bojkott fortsätter. Svenska ishockeyförbundets senaste avtalsförslag faller inte spelarfacket Sico i smaken, bekräftar Sicos Klara Stenberg för SVT.

Det har redan hunnit gå en knapp månad sedan det blev klart att spelarna bojkottar spel i Sveriges damlandslag i ishockey, med krav på bättre förutsättningar.

– Det skär i våra hjärtan att en av de första reaktionerna för oss som tilldelas äran att representera vårt land återkommande är hur mycket minus vi kommer att gå, skrev lagkaptenen Erica Grahm bland annat då.

Spelarfackets Klara Stenberg berättar för SVT att man i dag fått tillbaka det avtalsförslag från förbundet som Damkronorna skickade in förra veckan. Svenska ishockeyförbundet har gjort ändringar i avtalet som Damkronorna inte tänker gå med på.

– Jag fick tillbaka förbundets svar idag på eftermiddagen och det kommer vi från Sico inte att skriva på, säger Stenberg till SVT Sport.

– Det är klart att vi inte är så naiva att vi tror att vi kan lämna över ett svar på ett avtalsförslag så ska det vara klart sedan, säger förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt till Aftonbladet.

Både Stenberg och Boustedt påpekar att förhandlingarna komplicerats av att den svenska högstaligan SDHL klivit in som part i förhandlingarna.

Nästa tilltänkta landslagssamling för Damkronorna är i november.

– Spelarna är så klart måna om att denna situation ska lösas så fort som möjligt och att de ska kunna spela hockey igen men det är en process, säger Stenberg.

Sveriges damlandslag i ishockey degraderades till B-VM i våras.