Hoppa till huvudinnehåll

UPM vill sälja bruk i Normandie: "Ett hårt slag mot fransk industri"

En person går förbi en tidningskiosk i Frankrike.
Överallt i Paris finns tidningskiosker med tidningar som tryckts på papper tillverkat av UPM i Frankrike. En person går förbi en tidningskiosk i Frankrike. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike,UPM

UPM Kymmene vill sälja sitt tidningspappersbruk i Normandie med 236 anställda. Det har orsakat stor oro i Frankrike.

Det var i början på veckan som UPM Kymmene i Frankrike meddelade att man vill sälja pappersbruket UPM Chapelle Darblay i normandiska staden Grand-Couronne.

"Efterfrågan på grafiskt papper i Europa har sjunkit i över tio år. I år har nedgången accentuerats av ekonomiska motvindar", skriver UPM i en kommuniké.

Bruket har 236 anställda och har funnits i över 90 år. Sedan 1990 har det ingått i den finländska jättens verksamhet.

- Tillkännagivandet kom som en chock, säger Julien Senecal, anställd på UPM Kymmene sedan 2002 och företrädare för fackföreningen CGT.

Även andra branscher berörs

- Oron är stor inte bara på fabriksgolvet, utan även i andra branscher som är beroende av Chapelle Darblay, säger han till Svenska Yle.

Julien Senecal tillägger att det inte är lätt att hitta ett nytt jobb, då arbetslösheten är stor i Frankrike.

Bildcollage på UPM Kymmene i Frankrike.
Julien Senecal, högst upp till vänster, anställd på UPM Kymmene sedan 2002 och företrädare för fackföreningen CGT, säger att de anställda är chockade över beslutet att sälja pappersbruket i Chapelle Darblay som syns nederst. Bildcollage på UPM Kymmene i Frankrike. Bild: Johan Tollgerdt UPM,Frankrike

Enligt det Nationella institutet för statistik och ekonomiska studier, Insee, har Frankrike omkring 2,5 miljoner arbetslösa. Därtill finns ytterligare 1,5 miljoner som saknar anställning, men som deltar i olika projekt och därmed hamnar utanför arbetslöshetsstatistiken.

UPM ska nu starta en budprocess. Hittas ingen uppköpare innan mitten av januari 2020 kan bruket komma att stängas.

Enligt uppgifter i franska medier, producerar fabrikens pappersmaskin bland annat 240 000 ton papper årligen för dagstidningsbranschen i Frankrike och Italien.

Vill träffa minister

Kommunen Grand-Couronnes borgmästare Patrice Dupray stödjer de anställda. Han kallar UPM Kymmenes beslut för brutalt.

- Jag tror att de har större vinstgivande verksamhet för sina aktieägare på annat håll. Detta är ett hårt slag i allmänhet mot fransk industri, säger han till Tv-kanalen France 3 Normandie.

Bild på UPM-kontor i Paris.
UPM har även kontor i Paris förorten Levallois-Perret. Bild på UPM-kontor i Paris. Bild: Johan Tollgerdt UPM,Frankrike,Paris

Borgmästaren meddelar i en presskommuniké att han har begärt möte med finansminister Bruno Le Maire. Det uppskattar fackanställde Julien Senecal.

I olika medier har han sagt att bruket fortfarande går med vinst.

Ledningen beklagar minskad efterfrågan

De fabriksanställda har redan haft flera möten och stämningen beskrivs som allvarlig i franska medier, som noggrant följer utvecklingen.

- Vi ska se till att göra det allra bästa för de anställda, säger borgmästaren Patrice Dupray.

UPM:s frankrikeschef Jean Kubiak är bekymrad. Han säger till France 3 Normandie att UPM tvingats stänga flera pappersmaskiner de senaste åren.

- Det har skett i och med den digitala övergången omkring år 2005. Sedan dess minskar efterfrågan på tidningspapper, säger Jean Kubiak.

Kiosk i Frankrike.
UPM:s pappersmaskin i Normandie producerar bland annat 240 000 ton papper årligen, främst för dagstidningar som säljs i kioskerna i Frankrike och Italien. Kiosk i Frankrike. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike,Kiosk,UPM

UPM viktig kund för återvunnet papper

UPM-gruppen är en av de främsta kunderna av återvunnet papper som sorterats i en splitt ny uppsamlingscentral, belägen i det ekologiska kvarteret Clichy-Batignolles i västra Paris, meddelas det på industrisajten L’Usine Nouvelle.

Där skriver man att om UPM stänger bruket i Normandie, skulle det även kunna få förödande konsekvenser för den nya uppsamlingscentralens verksamhet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes