Hoppa till huvudinnehåll

USA skjuter upp höjning av tullar mot Kina - som "en gest av välvilja" enligt Trump

Donald Trump under en presskonferens i Vita huset på onsdagen.
Donald Trump under en presskonferens i Vita huset på onsdagen. Donald Trump under en presskonferens i Vita huset på onsdagen. Donald Trump

USA skjuter upp en planerad höjning av tullar på varor från Kina från den 1 till den 15 oktober. Enligt president Donald Trump kommer uppskovet som "en gest av välvilja" och som svar på en kinesisk begäran.

Enligt det tidigare beslutet skulle USA höja tullarna på kinesiska varor värda 250 miljarder dollar från 25 till 30 procent den första oktober.

Nu skjuts alltså den höjningen upp åtminstone till den 15 oktober. Det meddelade Trump på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Trump gör man den här eftergiften på begäran av Kinas vice premiärminister Liu He och för att Folkrepubliken Kina firar sitt 70-årsjubileum just den första oktober.

Tidigare på onsdagen hade Kina lovat att landet tillfällig undantar flera kategorier av amerikanska varor från sina strafftullar inför kommande handelsförhandlingar i Washington i oktober.

Det kinesiska undantaget gäller exempelvis en del läkemedel och bekämpningsmedel. Men undantaget gäller inte amerikanskt fläsk eller jordbruksvaror som sojabönor - storsäljare i Kina.

Då Trump nu skjuter upp den planerade höjningen av amerikanska tullar mot Kina så inger det åtminstone litet hopp inför de kommande förhandlingsrundan i Washington. Exempelvis börserna i Asien reagerade på nyheten med försiktig optimism.


Källor: AFP, AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes