Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Maja Henriksson om att föräldrar till förolyckade beväringar blir utan ersättning: ‘’En verklig bottennotering av Petteri Orpo’’

Bildkollage med Anna-Maja Henriksson och Petteri Orpo.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är märkbart förvånad över Petteri Orpos (Saml) uttalande om lagförslaget om retroaktiv ersättning åt föräldrar till barn som förolyckats under beväringstiden. Bilderna är arkivbilder. Bildkollage med Anna-Maja Henriksson och Petteri Orpo. Anna-Maja Henriksson,Petteri Orpo

Olyckan i Skogby, där fyra personer miste livet då en av marinens lastbilar krockade med en rälsbuss, gav upphov till ett lagförslag om utökade tilläggsersättningar till beväringar som skadats i tjänstgöring. Ersättningarna skulle nu också innefatta föräldrar, inte bara barn och änkor.

Ett lagförslag godkändes och lagen trädde i kraft i januari i år, men utan tillägget om retroaktiv ersättning.

Vi rapporterade tidigare i dag om hur föräldrarna till beväringarna som omkom i Skogby inte är berättigade till de ersättningar som infördes som följd av olyckan.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo hoppas att lagförslaget om retroaktiv ersättning åt föräldrar till barn som förolyckats under beväringstiden tas upp för diskussion på nytt under den här regeringsperioden.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är märkbart förvånad då Orpos uttalande når henne.

– Det här är en verklig bottennotering av Orpo. Han var själv finansminister i den förra regeringen och det var den förra regeringen som inte ville ge det här stödet till de anhöriga till dem som hade drabbats i den här mycket tragiska olyckan.

Enligt Henriksson jobbade hon och SFP aktivt under den förra riksdagsperioden för att möjliggöra retroaktiv ersättning, men finns det någon chans att frågan tas upp på nytt?

– Det gick inte igenom, vi gjorde allt vi kunde. Nu är situationen den att lagen har trätt i kraft och det är alltid svårare att backa en tidigare regerings fattade beslut.

Frågan ligger nu på Vänsterförbundets social- och hälsovårdsminister Anna-Kaisa Pekonens bord, men den nuvarande regeringen har inte diskuterat frågan, säger Henriksson.

– Jag har beredskap att föra en diskussion med min kollega minister Anna-Kaisa Pekonen (Vf) - men det är svårt att ändra på lagstiftning som har gjorts så nyligen- men vi ska se.

Läs mera:

Skogbyolyckans anhöriga blev utan ersättningar: "Inte vet jag vad ett liv är värt, men otroligt mycket mer än så här"

Föräldrarna till beväringarna som omkom i Skogby får enbart begravningskostnaderna ersatta. De är inte berättigade till de ersättningar som infördes som en följd av olyckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes