Hoppa till huvudinnehåll

Damkronornas bojkott ställer till det även för Damlejonen – fyrnationsturnering i Luleå ställs in

Fanny Rask och Isa Rahunen i närkamp.
Inget möte mellan Damlejonen och Damkronorna i Luleå i november. Fanny Rask och Isa Rahunen i närkamp. Bild: Miikka J��skel�inen Sveriges damlandslag i ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,Isa Rahunen,Fanny Rask

Meningen var att Sveriges, USA:s, Kanadas och Finlands damlandslag i ishockey skulle delta i en turnering i Luleå i november. Men den blir inte av. Svenska ishockeyförbundet väljer nämligen att ställa in turneringen på grund av den pågående konflikten mellan förbundet och Damkronorna.

Så sent som igår valde Damkronorna att förkasta förbundets senaste avtalsförslag. När spelarorganisationen inte ännu heller kan garantera att spelare skulle finnas tillgängliga för landslagsspel väljer Svenska ishockeyförbundet att ställa in den tilltänkta fyrnationsturneringen i Luleå.

– Att behöva ställa in turneringen i Luleå känns mycket tråkigt. En hemmaturnering för Damkronorna hade varit en chans att även den här säsongen spela mot världens bästa spelare och varit ett viktigt inslag i våra förberedelser för att avancera till A-VM senare i vår.

– Vi upplever att vi haft bra samtal med Sico och har tillsammans med SDHL sagt ja till de allra flesta av de krav som framförts, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt på Svenska ishockeyförbundets webbplats.

Konfliktparterna tycks ändå inte vara särskilt nära samförstånd. Spelarfackets representant Klara Stenberg berättar för SVT att det färskaste avtalsförslaget hade stora brister.

– De (spelarna) var inte jättenöjda med det förslag som förbundet återkom med, så kan vi säga. I förslaget som de återkommit med ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, att de blir lösta, säger Stenberg.

Enligt Damlejonens general manager Tuula Puputti strävar man efter att fixa nya matcher till tidpunkten.

– Vi diskuterade med de nordamerikanska lagen redan i våras om att mötas och nu jobbar vi för att landslaget ska ha matcher att spela i november, kommenterar Puputti för Hufvudstadsbladet.