Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Bygg ny hall i Sjundeå på gamla grunden - det kostar en miljon euro

Sjundeå bollhall
Den gamla hallen stängdes utan förvarning i somras då det uppdagats allvarliga säkerhetsbrister i konstruktionerna. Sjundeå bollhall Bild: YLE / Linus Westerlund Sjundeå,idrottshallar,sjundeå bollhall

Det beräknas kosta en miljon euro att förnya den gamla bollhallen i Sjundeå. Bollhallen stängdes i juni på grund av säkerhetsskäl.

Under en inspektion kom det fram att det fanns allvarliga brister i konstruktionerna. För att hallen ska kunna användas skulle det krävas stora reparationer i de bärande konstruktionerna och det blir en kostsam affär.

Det är därför bättre att bygga en ny hall där den gamla nu ligger och samtidigt använda sig av den nuvarande hallens grund.

Tekniska nämnden: En ny hall kan blir bättre än den gamla

En ny hall som motsvarar den gamla beräknas kosta ungefär 500 000 euro. Men om man i stället för PVC-överdrag använder sig av ett betydligt hållbarare och högklassigare stålöverdrag stiger kostnaderna med ytterligare 200 000 euro.

Sjundeå bollhall bredvid den nya bollhallen
Den gamla hallen (till vänster) ligger alldeles bredvid den nya hallen som byggdes för några år sedan. Den nya hallen ägs inte av Sjundeå kommun. Sjundeå bollhall bredvid den nya bollhallen Bild: YLE / Linus Westerlund Sjundeå,idrottshallar,sjundeå bollhall

Därutöver beräknas det kosta ungefär 300 000 euro att riva den gamla hallen, förnya golvet, grundrenovera omklädningsrummen samt förnya övriga konstruktioner.

Det här innebär totala kostnader på en miljon euro. Det beräknas ta ungefär ett halvt år att bygga hallen.

Fullmäktige har sista ordet

Tekniska nämnden behandlade frågan på tisdagen. Nämnden föreslår att kommunen reserverar 200 000 euro för hallen i årets budget och 800 000 år 2020. Frågan går vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för slutligt beslut.

Politikerna i tekniska nämnden vill också att det innan projektet inleds görs grundliga undersökningar av inomhusluften samt fukttekniska undersökningar. Projektets totala kostnader får inte överstiga 1,1 miljoner euro, anser nämnden.