Hoppa till huvudinnehåll

Gjorde Kanadas enda mål mot Lejonen i VM-finalen – fick genast efter matchen veta att han har cancer: ”Hittades tack vare dopningstest”

Shea Thedore firar sitt mål i VM-finalen.
Shea Thedore firar sitt mål i VM-finalen. Shea Thedore firar sitt mål i VM-finalen. Shea Theodore,Kevin Lankinen,Herr-VM i ishockey 2019

Efter kvartsfinalen på ishockey-VM i maj gjorde Shea Theodore ett dopningstest. Med silvermedaljen runt halsen fick han höra att han testat positivt. Men hormonet man hittat i hans blod var ett tecken på testikelcancer.

Det var Theodore som hade stått för lönnlövens enda mål i finalen. Enligt målskytten själv hade turneringen fram till finalen mot Finland varit ”oerhört kul”.

Men efteråt kom beskedet som damp ner som en bomb.

– Jag höll på att gå till omklädningsrummet efter att vi fått våra silvermedaljer då en kille i kostym bad mig att följa efter honom. Då vet man genast vad det handlar om. Ett dopningstest, skriver Theodore på The Players’ Tribune.

– Det är vanligtvis ingen större grej, men nu var det andra gången inom några matcher, så det överraskade mig. Killen förde mig in i ett litet rum där fyra andra killar satte och väntade på mig. Då tänkte jag att okej, det här är konstigt, fortsätter han.

Shea Theodore.
Shea Theodore. Shea Theodore. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Shea Theodore,Vegas Golden Knights

Där fick Theodore höra att hans dopningstest gett utslag för ett visst hormon, som kan vara ett tecken på testikelcancer. Hemma i Las Vegas fick han bekräftat att så var fallet.

Efter några emotionella samtal med flickvännen och familjen var nästa steg att informera lagkamraterna i Vegas Golden Knights.

– Vi är alla extremt nära. Inte bara spelarna, utan fruarna och flickvännerna också. Vi sattes alla ändå i en unik sits, då vi flyttade till en ny stad samtidigt och tillsammans försökte få det att fungera. Vi är närmare än i många andra lag, berättar Theodore.

"Känns som ett mirakel"

Det var ändå inte en lagkamrat som visade sig vara det viktigaste stödet.

Den nuvarande Arizona Coyotes-forwarden Phil Kessel hade testikelcancer för 13 år sedan, men då Theodore träffade honom helt oplanerat på en golfplan kunde han inte berätta för honom att han också insjuknat.

– Men morgonen före min operation fick jag ett sms av honom. Min agent hade berättat för honom om situationen. Han skrev att allt kommer att bli okej, berättar Theodore.

Efter operationen fick Theodore höra att cancern potentiellt kunde ha varit aggressiv.

– Men tack vare de omfattande dopningstesterna på VM så hittades den i ett tidigt skede. Om jag inte hade testats där kunde det ha dröjt flera år innan cancern hittades. Det känns som ett mirakel, skriver Theodore, som nu är cancerfri.

Läs också