Hoppa till huvudinnehåll

Glädjebesked från Oliver Helander – redo för VM i Doha efter lyckad träning: "Det ser lovande ut"

Oliver Helander.
Oliver Helander (arkivbild). Oliver Helander. Bild: Lehtikuva Oliver Helander

Oliver Helander kommer att delta i friidrotts-VM i Doha. Spjutkastaren kände inte av några smärtor i axeln under gårdagens träning och reser snart i väg på ett förberedande läger. Oliver ska nog kunna kasta lika långt som tidigare i år, säger hans tränare Glenn Lignell till Yle Sporten.

I Sverigekampen för snart tre veckor sedan plågades Helander av axelsmärtor. 22-åringen tvingades avbryta tävlingen efter tre kast och problemen tvingade honom senare att avstå från friidrottskampen mellan USA och Europa.

Men axeln, som även bråkat tidigare, ser inte ut att stoppa Helander från ett VM-deltagande i oktober. I ett pressmeddelande från friidrottsförbundet meddelar Helander att han är redo för att tävla i VM i Doha.

Raseborgskastaren testade sin axel under kastträningar i går och har gått på undersökning i dag. Ortopeden och axelkirurgen Harri Heliö konstaterade där att Helander är i tävlingsskick.

– Kastträningen gick bra. Det känns bra att åka till VM, säger Helander i pressmeddelandet.

22-åringen reser redan denna vecka till turkiska Belek för ett förberedande läger. Helanders säsongsbästa är 86,93.

"En av de bättre kastträningarna någonsin"

Helanders tränare Glenn Lignell berättar för Yle Sporten att läget för tillfället ser ljust ut.

– Nu ser det riktigt bra ut. Det är ett grundproblem där att axeln är lite styv, men han kunde göra en bra kastträning och i dag var vi på något som man nog kan kalla rutinundersökning till Harri Heliö, som konstaterade att rörligheten var bra i axeln.

– Det ser lovande ut inför VM, menar Lignell.

Tränaren kallar gårdagens kastträning för en av de bättre som Helander någonsin gjort.

– Kastträningen gick nog riktigt bra. Vi kastade inte jättemånga kast när det var kallt väder, men det var bra kast och axeln kändes bra, vilket var det viktigaste.

Siktar på en plats bland de fem bästa i VM

Under det VM-förberedande lägret i Turkiet ska Helander göra två kastträningar och en del fysisk träning. Lignell berättar man under lägret kommer att söka explosivitet och finslipa den fysiska formen.

Vad kan vi förvänta oss resultatmässigt av Oliver i Doha?

– Målsättningen inför säsongen var ju att han skulle kämpa om en plats bland de fem bästa i finalen och inte vet jag om vi har ruckat på det. Det har förstås varit lite problem under sommarens lopp, men ska vi säga att ta sig ti final först och sedan efter det prestera så bra som möjligt, svarar Lignell.

– Resultatmässigt ska han nog kunna kasta lika långt som tidigare i år, det borde inte finnas något hinder för det.

Helander ligger för tillfället på tionde plats i världsrankingen. Herrarnas spjutkval i Doha står på schemat den 5 oktober.