Hoppa till huvudinnehåll

I Ingå byggs halmhus som inte ens stora stygga vargen ska kunna blåsa omkull – nytt bostadsområde marknadsförs som hälsosamt och hållbart

Ett husbygge där man håler på att sätta upp husmoduler, element.
Det här huset i Ingå har väggar av hoppressad halm. Ett husbygge där man håler på att sätta upp husmoduler, element. Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,väggar av halm

Tomtaffärerna går trögt i hela Västnyland och Ingå är inget undantag. Nu hoppas man i Ingå att ett nytt bostadsområde med ekologiskt byggda hus ska sätta fart på tomtförsäljning och småhusbyggande.

Ett elementhus utvändigt som är nästan klart, bara taket fattas
Elementen i halmhuset är tillverkade i fabrik i Litauen innan de kommer till byggbolagets hall i Billnäs. Ett elementhus utvändigt som är nästan klart, bara taket fattas Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,väggar av halm

I början av september kunde intresserade hundägare och stavgångare ta sina förmiddagspromenader förbi det nya bostadsområdet Västerbrinken, cirka en och en halv kilometer från Ingå kyrkby. Där monterades ett elementhus byggt av halm.

Huset är inte det första i sitt slag. Byggbolaget The natural building companys vd Paul Lynch berättar att man har byggt elementhus med halmväggar på flera olika håll i Finland och också i Sverige, men det här huset är det första i Västerbrinken i Ingå.

En man med skägg och gråsprängt hår följer med ett husbygge.
Finns inget mer tillfredsställande än att se när ett långvarigt projekt börjar ta form. Paul Lynch hittar inga andra nackdelar med hus byggt i halm än att det inte får regna när huset monteras. Som ägare till byggbolaget är han förstås också mån om att lyfta fram fördelar framom nackdelar. En man med skägg och gråsprängt hår följer med ett husbygge. Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,paul lynch

Projektet är ett samarbete mellan byggbolaget och Ingå kommun.

- Vi började klockan åtta i morse och beräknas vara klara senast klockan 14, säger Paul Lynch där han står på en större sten och fotograferar sina byggare som monterar ihop halmväggarna. På marken väntar taket, också det färdigmonterat av takstolar.

Takstolar på marken. Fotat så man ser skog i den triangelformade öppningen.
I väntan på ett lyft av både tak och tomtförsäljning. Ett av målen i planeringen av Västerbrinken är att spara skogen, med alla träd, lingon- och blåbärsris. Takstolar på marken. Fotat så man ser skog i den triangelformade öppningen. Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,takstolar,Ekologisk byggnadsteknik,natural building company

Efter det ska taket täckas med plåt, innerväggarna med lera och träfiberskivor eller träpanel och ytterväggarna ska förses med träpanel eller kalkstensrappning.

- Men huset är redan nu vattentätt, säger Paul Lynch. Det behöver inte täckas med plast.

Närbild av en halmvägg, ett huselement, en vägg av tätt packad halm.
Halmväggen uppfyller kraven för ett energisnålt, så kallat passivhus. Närbild av en halmvägg, ett huselement, en vägg av tätt packad halm. Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,väggar av halm

Huset är ett så kallat koldioxidneutralt hus och sägs vara ytterst energisnålt med bra ljudisolering. Ett klimatsmart hus, något som ligger i tiden, men som många ännu ryggar tillbaka för.

- Intresset för den här typen av hus har inte varit speciellt stort, säger Ingås byggnadstillsynschef Mikael Wikström. Men kanske det tar fart nu när folk ser det första huset.

Wikström berättar också att den här typen av ny konstruktion och material inte tidigare varit dokumenterad men nu finns det svart på vitt att halmen i väggarna är brandsäkra.

Det intygar också byggbolagets vd, med tillägget att halm ingalunda är något nytt utan ett 5 000 år gammalt byggnadsmaterial.

Takstolar på marken hopbyggt till ett färdigt tak. Ska just lyftas av en kran.
Nu är det ett spännande moment, taket ska lyftas... Takstolar på marken hopbyggt till ett färdigt tak. Ska just lyftas av en kran. Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,takstolar,väggar av halm
En lyftkran fotad nerifrån. Ser mest grå himmel.
... högt upp i luften, utan att skada träden runt huset. En lyftkran fotad nerifrån. Ser mest grå himmel. Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,lyftkranar,väggar av halm

Av totalt tolv tomter på Västerbrinken i Ingå är de flesta ännu oreserverade. Marjatta Lyytikäinen har arrenderat en och det är också hennes hus som nu har monterats ihop.

- Jag sålde mitt hus i Kuopio, det blev för stort för mig, berättar Marjatta Lyytikäinen som bott på hyra i Ingå i ungefär ett år.

Jag har budgeterat för 280 000 euro, men summan kommer inte att räcka till― Husköpare Marjatta Lyytikäinen om vad hennes 75 kvadratmeter stora halmhus kommer att kosta

Flytten till Ingå är noga planerad. För det första bor hennes barn och barnbarn i huvudstadsregionen och för det andra har Lyytikäinen letat efter ett ekologiskt hus.

- Eftersom jag äter ren och ekologiskt odlad mat så vill jag också bo i ett hälsosamt hus, säger Marjatta Lyytikäinen.

En kvinna med rött hår, glasögön och grå munkjacka kramar om en tall.
Marjatta Lyytikäinen är glad över att få bo mitt i skogen. Hennes tomt gränsar till en planerad odlingslott, gemensam för bostadsområdets invånare. Just nu är hon också ensam herre på (trädgårds)täppan. En kvinna med rött hår, glasögön och grå munkjacka kramar om en tall. Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,Marjatta Lyytikäinen

Speciellt billigt blir det 75 kvadratmeter stora huset inte.

- Jag har budgeterat för 280 000 euro, men summan kommer inte att räcka till, berättar Marjatta Lyytikäinen som beräknar att slutsumman landar på närmare 300 000 euro.

Då är inte tomtpriset på 40 000 euro med, eftersom Lyytikäinen har beslutat att inte köpa utan arrendera tomten.

Paul Lynch på byggbolaget säger däremot att kvadrameterpriset på ett elementhus byggt i halm inte är dyrare än stockhus eller andra hus.

Ett tak lyfts upp från marken med lyftkran. Några människor fotograferar.
Det stora lyftet dokumenteras av Ingå kommuns informatör Kristoffer Nöjd, byggbolagets vd Paul Lynch och husägare Marjatta Lyytikäinen. Och jo, av Yle Västnylands reporter. Ett tak lyfts upp från marken med lyftkran. Några människor fotograferar. Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,tak,takstolar,väggar av halm

Senare den här hösten kommer byggbolaget att montera upp ytterligare ett halmhus i Västerbrinken. Det blir en utställningslokal, ett hus som folk får gå in och bekanta sig med.

Ett tak lyfts på ett elementhus. Nästan på
Lite till... Ett tak lyfts på ett elementhus. Nästan på Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,tak,takstolar,väggar av halm
Ett tak lyfts på ett elementhus. Nu är det på.
... och sidu sidu, det passade som hand i handske eller taket på ett hus. Ett tak lyfts på ett elementhus. Nu är det på. Bild: Yle / Tiina Grönroos bygge,byggelement,Ingå,halm,Natural building,ekologiskt byggande,Ekologisk byggnadsteknik,tak,takstolar,väggar av halm
Vi har inte sålt en enda tomt på flera år frånsett jippot på Ingådagen― Ingås kommundirektör Robert Nyman

I Ingå kommunhus, som förövrigt är byggt av tegel, berättar kommundirektör Robert Nyman att det råder stiltje i kommunens tomtförsäljning. Förutom i Västerbrinken finns det lediga tomter bland annat i Västersvängen i Västerkulla och i Smeds.

- Vi har inte sålt en enda tomt på flera år frånsett jippot på Ingådagen, säger Robert Nyman och hänvisar till auktionen av en tomt.

Den gick för 10 100 euro. Auktionsförrättare var Aki Palsamäki, känd från tv-programmet ”Auktionskejsaren”.

Just nu har Ingå en ny kampanj där man säljer några småhustomter till halva priset.

- Projektet i Västerbrinken ser jag som intressant. Det är framtidens ekologiska byggande säger Robert Nyman.

En man i grå kostymrock och vit skjort står ute. Grönt parkområde i bakgrunden
Robert Nyman kan du eventuellt träffa i ett köpcentrum i Esbo. Han är inte där för att shoppa utan för att locka nybyggare till Ingå. En man i grå kostymrock och vit skjort står ute. Grönt parkområde i bakgrunden Bild: Yle / Tiina Grönroos Ingå,kommundirektörer,kommundirektör Robert Nyman

I nutid och de närmaste veckorna framöver kommer Ingås tjänstemän att göra ett nytt ryck för att få fart på försäljningen av småhustomter. Bland annat kommer bland andra kommundirektör Robert Nyman att marknadsföra Ingå i köpcentrum i huvudstadsregionen.

- Kommunen kommer också att tillmötesgå behovet och efterfrågan på flervåningshus, säger Robert Nyman och hänvisar till planeringen av bostadsområdet Ingåstrand.

Läs också