Hoppa till huvudinnehåll

Kontentan av president Sauli Niinistös Ukraina-visit var en stark signal om Finlands fortsatta politiska stöd till Ukraina

President Niinistö och tre soldater.
President Niinistö och tre soldater. Bild: Kerstin Kronvall Kiev,Sauli Niinistö

Niinistö tyckte sig andas en gnutta hopp i fredssträvandena men vågar inte vara optimist. Fångutbytet mellan Ukraina och Ryssland nyligen var ett steg i rätt riktning, men mötet nu bjöd inte på fler konkreta åtgärder av president Zelenskyj för att tina relationerna till Ryssland.

Kriget i östra Ukraina och strävan att få igång en fredsprocess var självklart centrala teman under Niinistös tvådagarsbesök i Kiev.

President Niinistös besök i Ukraina

  • Under torsdagen träffade president Sauli Niinistö president Volodymyr Zelenskyj för ett möte på tumanhand.
  • På fredagen talade de båda presidenterna, och också Estlands president Kersti Kaljulaid, på det internationella mötet Yalta European Strategy. Jalta finns i namnet därför att det årliga mötet hölls just i Jalta på Krim ända tills Ryssland annekterade halvön.
  • President Niinistö mötte också Ukrainas premiärminister och parlamentets talman.
  • Under det officiella mötet undertecknades avtal mellan Riksarkivet i Finland och ukrainska arkiv om utbyte av material. I praktiken betyder det att Finland samtidigt stöder det ukrainska arkivväsendet när man börjar digitalisera samlingarna.
  • Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari deltog i besöket och diskuterade bland annat expertsamarbete inom skogsskötsel.
  • Skinnari konstaterade att korruptionen i Ukraina är ett hinder då landet vill locka utländska investerare.

Utväxlingen av fångar knappt en vecka före besöket gav en glimt av hopp, men det står klart att det hoppet inte ska överdrivas.

Det var heller inte den första gången fångar har utväxlats och fortfarande sitter många fler inburade.

Under den förre presidentens, Petro Porosjenkos, tid frigavs fångar två gånger. Men då skedde utväxlingen nästan i medieskugga och fångarna hade inte samma höga internationella profil som nu.

Både Finland och Ukraina vill ha kvar sanktionerna mot Ryssland

Under sitt tal på YES-mötet (Yalta European Strategy) sade Niinistö att man måste gå fram med små steg för att bygga något större.

President Niinistö sade att han vill att de utländska sanktionerna mot Ryssland ska fortgå och Zelenskyj höll förstås med.

- Ni förlorar pengar på dem, men vi förlorar människor i kriget, sade Zelenskyj.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (till vänster) tog emot de frigivna ukrainska fångarna då de landade på flygplatsen i Kiev.
Ukrainas president Zelenskyj tar emot ukrainarna som kom hem i samband med fångutväxlingen 7.9 . Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (till vänster) tog emot de frigivna ukrainska fångarna då de landade på flygplatsen i Kiev. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina

Samtidigt gav besöket inget konkret nytt om hur han vill gå vidare i arbetet för fred.

Inga konkreta besked om fredssträvanden

President Volodymyr Zelenskyj lovar att han oupphörligt ska jobba med fred i sikte, men säger knappt något om hur han ska gå till väga.

Han talade upprepade gånger om att han snabbt vill se ett möte på statsledarnivå inom det som kallas Normandie-formatet där Ukraina, Frankrike, Tyskland och Ryssland ingår.

Zelenskyj sade också att han vill arbeta för att de olika kraven i Minskavtalen från 2014 och 2015 verkligen ska tillämpas.

Ett krav i avtalet gäller lokala val i det krigsdrabbade Donbass-området och överläggningar mellan statsledningen i Kiev och representanter för Donbass.

Utan legitimt valda representanter för området kan inga förhandlingar bli av.

På en fråga av Svenska Yle sade president Niinistö att Zelenskyj inte hade öppnat upp sina eventuella planer på hur något val ska ordnas.

- Antingen finns det inga planer eller så vill han inte tala om dem på förhand, sade Niinistö.

Ett blåsinstrument och noter. En soldatdirigent i bakgrunden.
Ukrainas militär spelar Finlands nationalsång Vårt land. Ett blåsinstrument och noter. En soldatdirigent i bakgrunden. Bild: Kerstin Kronvall Kiev

Han konstaterade att det förstås kan tyckas lätt att sluta ett krig: man bara slutar skjuta. Men samtidigt är det oerhört svårt.

Sauli Niinistö beskrev mötet med sin mera oerfarne kollega och hans team som intressant och givande.

- De är unga och har full fart på så som unga brukar, sade Niinistö med den erfarne statsmannens lugn.

Stor dynamik och en hel del osäkerhet

President Zelenskyj har sitt mycket personliga sätt att uppträda och tala och han skiljer sig väldigt mycket från de flesta politiker i de post-sovjetiska staterna.

Han utnyttjar sin skådespelarbakgrund till att tala i välformulerade, korta fraser och han använder inget krångelspråk.

Det kan visa sig vara ett populistiskt trick, men det ligger samtidigt bakom hans valframgångar och hans stora popularitet.

Han gav samtidigt intryck av att vara en aning osäker när det gäller säkerhetspolitik, alltså i praktiken i sitt viktigaste politiska värv, och strävan att uppnå fred i östra Ukraina.

Då han fick en fråga om han kan tänka sig fredsbevarare i Donbass såg han tveksam ut innan han svarade.

Sedan konstaterade han att han inte vill se det som har hänt i utbrytarrepublikerna Abchazien (Georgien) och Transnistrien (Moldavien), det vill säga att de ryska fredsbevararna har stannat kvar i åratal.

Ukrainas premiärminister talar i mikrofon.
President Niinistö träffade också Ukrainas premiärminister Oleksij Hontjaruk. Ukrainas premiärminister talar i mikrofon. Bild: Kerstin Kronvall Kiev

- Men jag kan tänka mig fredsbevarare på gränsen mellan Ukraina och Ryssland, sade Zelenskyj.

Med det svaret hänvisade han i praktiken till de klausuler i Minskavtalet som gör gällande att Ukraina ska administrera sin östgräns och att alla utländska vapen och styrkor ska föras bort från Donbass-området.

Dessvärre kan ett möte mellan Finlands och Ukrainas president inte leda värst långt när det gäller blodsspillan i östra Ukraina.

Nyckeln till den frågan är gömd i Moskva och där verkar det inte finnas någon lust att plocka fram den.