Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Skogbyolyckans anhöriga får bara begravningen ersatt, kommunerna skärpte sig efter vår säkerhetsgranskning, demokraternas toppkandidater rök ihop

Joe Biden (i mitten) leder de senaste opinionsmätningarna, Elizabeth Warren ligger tvåa och Bernie Sanders trea.
Av demokraternas kandidater leder Joe Biden (i mitten) de senaste opinionsmätningarna i USA, Elizabeth Warren ligger tvåa och Bernie Sanders trea. Joe Biden (i mitten) leder de senaste opinionsmätningarna, Elizabeth Warren ligger tvåa och Bernie Sanders trea. Bild: AFP / Lehtikuva USA,Demokratiska partiet i USA

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Föräldrarna till beväringarna som omkom i Skogby plankorsningsolyckan får enbart begravningskostnaderna ersatta.“Inte vet jag vad ett liv är värt, men otroligt mycket mer än så här", säger en av de anhöriga. Olyckan ledde ändå till nya, högre ersättningar då beväringar dör eller får bestående skador i tjänstgöringen.

21 kommuner har höjt säkerheten på sina sajter efter Svenska Yles granskning där vi avslöjade att många kommuner fick bottenbetyg i ett nätsäkerhetstest. Är din kommun bland dem som skärpt sig?

Fler än var tredje hyresvärd som hyrde ut sin lägenhet för en kortare tid lät bli att betala skatt, enligt Uutissuomalainen. Det här innebär obetalda skatter på fem miljoner euro.

I dag kommer också Sveriges pinfärska utrikesminister Ann Linde på besök till Finland. Hon träffar sin kollega Pekka Haavisto och de ska diskutera bilaterala ärenden mellan Finland och Sverige samt EU-frågor.

Utrikes

I USA har Demokraternas tio toppkandidater rykt ihop för första gången i en tre timmar lång tv-debatt. Sjukförsäkringssystemet, invandringspolitik och vapenlagar var ämnen som fick debatten att hetta till.

FN har efter hårda påtryckningar börjat utreda misstankar om att syriska och ryska stridsplan har använt FN-koordinater för att bomba sjukhus och hälsovårdskliniker. Åtminstone 46 flygattacker har utförts mot 26 sjukhus i rebellkontrollerade områden under de senaste fem månaderna.

Väder

Vädret fortsätter vara ostadigt i hela landet och det kan också åska. I landets södra och mellersta delar blir det klarare uppehållsväder mot eftermiddagen.

Dagens högsta temperatur är mellan 12 och 16 grader i söder, och mellan 7 och 14 grader i norr.

På Bottenhavet varnas det för hårda nordvästliga vindar på upp till 14 meter per sekund.