Hoppa till huvudinnehåll

Nya uppgifter om Laines och Rantanens förhandlingar – Winnipegs erbjudande på fem miljoner per säsong sköts ner direkt

Mikko Rantanen och Patrik Laine.
Mikko Rantanen och Patrik Laine. Mikko Rantanen och Patrik Laine. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Patrik Laine,Mikko Rantanen

Under de närmaste dagarna inleder de flesta NHL-lagen sina träningsläger inför säsongen 2019/20. Men för Patrik Laine och Mikko Rantanen lär det dröja längre innan de ansluter sig till laget. Spelarnas löneförhandlingar pågår nämligen fortfarande.

Fallet Patrik Laine har diskuterats hett hela veckan – inte minst efter att Winnipeg för några dagar sedan raderade finländarens namn från sin webbsida.

Ett tecken på att finländaren snart skulle lämna klubben? Inte enligt Jets, som snabbt lade till Laine igen efter en smärre some-storm.

Hoppa över Twitterpostning

Samma dag ryktades det på olika håll om att Laine skulle ha väckt intresse i Carolina, Montreal, Philadelphia, Ottawa och New Jersey.

TSN:s Frank Seravalli påpekar i sin tur att det börjar bli bråttom för Winnipeg. Jets inleder sitt träningsläger på lördag och vill helst ha Laine-frågan uppredd inom kort.

Seravalli påpekar nämligen att Kyle Connor inte kommer att skriva på en förlängning innan Laine eftersom han vill ha minst lika stor lön. Då Winnipeg bara har kring 15 miljoner dollar upp till lönetaket innebär det att spelarna 1) måste gå med på relativt låg lön och 2) skriva under kontraktet snabbt.

William Nylander-härvan i fjol visade nämligen att lagen kan vara illa ute ifall det dröjer med en underskrift.

– Ifall Connor till exempel skriver på ett kontrakt i mitten av november med en årslön på ungefär åtta miljoner dollar så kommer han isåfall att vilja ha en stor bonus direkt för att kompensera för uteblivna löner fram till det. Det höjer på summan som räknas mot lönetaket, påpekar Seravalli.

Fem miljoner per säsong? Inte tillräckligt för Laine

Fox Sports-skribenten Andy Strickland rapporterar i sin tur mer detaljer om löneförhandlingarna mellan Winnipeg och Laine.

Enligt Strickland ska Winnipeg ha erbjudit Laine ett så kallat brokontrakt (kortare med lägre lön), men endast gått med på en årslön på fem miljoner dollar.

Hoppa över Twitterpostning

Något som Laine ska ha tackat nej till.

Enligt Strickland ska Colorado Avalanche och Mikko Rantanen tvärtom ha närmat sig varandra. Nu befinner sig parterna ungefär en miljon från varandra i årslön. Längden på kontraktet ska redan ha vara på det klara.

– Lönen kommer att vara klart högre än Nathan MacKinnons 6,3 miljoner dollar, skriver Strickland.

Colorado inleder sitt träningsläger i dag.

Toronto erbjöd enorm lön åt Marner

Många väntar sig att Toronto Maple Leafs kan lösa många andra klubbars kontraktproblem bara man kommer överens med Mitch Marner.

För backarna utan kontrakt verkade Columbus överenskommelse med Zach Werenski sätta marknadspriset. Senast i natt kom Winnipeg Jets överens om en förlängning med Josh Morrissey, som förvisso ännu hade ett år kvar av sitt rookiekontrakt.

Mitch Marners situation är däremot mer komplicerad. Marner ska enligt uppgift inte nöja sig med en avsevärt lägre lön är Auston Matthews. Enligt kanadensiska uppgifter ska Marner ha tackat nej till sju- och åttaåriga kontrakt med en årslön på elva miljoner dollar.

Hoppa över Twitterpostning

Marner ska istället vara intresserad av ett kortare kontrakt, eftersom många förväntar sig att det nya kollektivavtalet som tas i bruk 2021 innebär en rejäl höjning på lönetaket i och med nya tv-avtal i USA.

Toronto är däremot inte villiga att betala lika hög lön på ett kortare kontrakt.

Läs också