Hoppa till huvudinnehåll

Toppläkare slår larm om hettan i Tokyo inför OS nästa år – arrangörerna tar till snökanoner för att svalka av publiken: ”Måste finslipas lite”

Publik i Tokyo testar på att bli avsvalkade av snökanoner.
Ett gäng volontärer fick testa på hur effektiva snökanoner är för avsvalkning. Publik i Tokyo testar på att bli avsvalkade av snökanoner. Sommar-OS i Tokyo 2020

Senast sommar-OS arrangerades i Tokyo avgjordes sommarspelen i oktober för att undvika den japanska sommarhettan. Nästa år kommer OS ändå att ordnas i juli-augusti. Det får den japanska läkaren Kimiyuki Nagashima att ryta till.

Nagashima sitter i det japanska läkarförbundets styrelse och berättar för AFP att han inte har förståelse för olympiska kommitténs beslut att ordna spelen på sommaren.

Det är inte bara idrottarnas hälsa man leker med, säger han. De japanska medborgarna är också i farozonen.

Enligt AFP var det nämligen 93 000 personer som bara i sommar fick söka upp sjukhusvård på grund av värmerelaterade problem. 159 personer dog under de varmaste perioderna i sommar.

– Värmeslag kommer att vara den största orsaken till hälsoproblem också nästa år, slår Nagashima fast.

"En kritisk tidpunkt"

Då Japans olympiska kommitté ansökte om att få stå värd för sommar-OS 2020 konstaterade man att tidpunkten – 24 juli till 9 augusti – är ”optimal” med tanke på vädret.

Under en triatlontävling i Tokyo i augusti i år fick en fransk idrottare föras till sjukhus efter att ha drabbats av värmeslag.

Nagashima oroar sig dessutom för att OS äter upp resurser från sjukhusen i landet.

– Det handlar om en kritisk tidpunkt för alla utsatta personer, säger han.

Snökanoner

Arrangörerna är också medvetna om problemen som kan uppstå under de varmare dagarna. På fredagen provkörde de ett helt nytt sätt att kyla av publiken: snökanoner.

Testerna ägde rum på den stadion där kanotgrenarna avgörs och gick i all enkelhet ut på att skjuta konstgjord snö över åskådarna, som i detta fall var volontärer. Det trots att vädret var överraskande svalt i Tokyo på fredagen.

– Meningen är att få åskådarna att känna sig fräscha i hettan, säger Taka Okamura från arrangörernas sida för AFP och tillägger att systemet nog måste ”finslipas lite”.

En av volontärerna som deltog i testet påpekade också en annan nackdel med systemet.

– Blåser det ens lite åt fel håll så flyger all snö förbi läktaren.

Källa: AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Sport