Hoppa till huvudinnehåll

Tränarturbulensen och de blygsamma placeringarna är ett minne blott – nu går FC Inter för guld igen: ”Fem finaler väntar i slutserien”

Niilo Mäenpää och Timo Furuholm firar mål.
FC Inter har gått från klarhet till klarhet den pågående fotbollsligasäsongen. Niilo Mäenpää och Timo Furuholm firar mål. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press FC Inter Åbo,Timo Furuholm,Niilo Mäenpää

Med fem matcher kvar att spela leder FC Inter tabellen. Avståndet ner till tvåan KuPS och trean Ilves är två poäng – och det är helt för tidigt att boka in någon guldfest. Men ändå vågar både José Riveiro och Filip Valencic tro på att Åbolaget kan gå hela vägen.

Elva långa år.

Hösten 2008 fick Åbolaget FC Inter fira sitt första och hittills enda fotbollsligaguld. Succén följdes upp av några framgångsrika år i ligan, men efter att laget slutade tvåa 2012 har framgångarna lyst med sin frånvaro.

Nu har Inter igen ett jätteläge att inte bara ta medalj – utan till och med guld.

FC Inters placeringar i fotbollsligan på 2010-talet

2010: 6.
2011: 2.
2012: 2.
2013: 9.
2014: 9.
2015: 4.
2016: 11.
2017: 9.
2018: 7.

På söndag kör den övre slutserien, den så kallade mästerskapsserien, igång för Inters del med en hemmamatch mot IFK Mariehamn. Inter avslutade grundserien med en bortaseger över Ilves, som ligger trea med fem matcher kvar av säsongen.

– Det gör oss väldigt självsäkra, förstås, medger anfallaren Filip Valencic för Yle Sporten.

– Det känner man sig alltid om man slutar etta i grundserien. Det viktigaste för oss är ändå att veta att vi nu har tre hemmamatcher framför oss. Men samtidigt har vi lämnat de senaste resultaten bakom oss och blickar framåt, fortsätter han.

"... okej visst lite tur också"

Efter hemmamötet mot IFK Mariehamn väntar i tur och ordning Ilves borta, Honka hemma och HJK borta före slutserien avslutas hemma på Kuppis den 19 oktober mot tvåan KuPS.

– Helt ärligt tänker jag inte på vad som händer efter matchen mot Mariehamn. Jag tänker bara på den matchen och de tre poäng vi kan ta där. Vi vill inte tappa fokus genom att tänka på vad som kan hända om fem veckor, manar Intertränaren José Riveiro.

Riveiro och Valencic är duon som i mångt och mycket stått bakom all framgång som Åbolaget har skördat den pågående säsongen.

José Riveiro.
José Riveiro. José Riveiro. Bild: Yle / Mattias Simonsen FC Inter Åbo,jose riveiro

Riveiro tog över träningsansvaret förra vintern efter att ha fungerat som Mika Lehkosuos assisterande tränare i HJK åren innan och har genast hittat ett fungerande koncept.

Samtidigt verkar han också ha satt punkt för tränarturbulensen som drabbade laget efter att guldtränaren Job Dragtsma fick gå 2016.

FC Inters chefstränare på 2010-talet

Job Dragtsma (2007-2016)
Jami Wallenius (2016)
Shefki Kuqi (2016-2017)
Fabrizio Piccareta (2017-2018)
John Allen (2018)
José Riveiro (2019-)

Riveiro sticker inte under stol med att en orsak till att det gått så bra är att laget lyckades med värvningarna – som att låna in den slovenske anfallaren Valencic från norska Stabäk.

– Vi hade tur… eller nä, inte tur, utan vi träffade rätt med våra nyförvärv. Vi hittade spelare med den mentalitet som vi vill ha i den här klubben. Men okej visst lite tur också, säger Riveiro.

Målsprutan Valencic

Det var aldrig någon fråga om att Valencic skulle ha kapacitet att panga in bollar i fotbollsligan. För två år sedan tävlade han om skytteligasegern med sina sammanlagt 15 fullträffar i HJK och PS Kemi.

Men sejouren i HJK fick ett turbulent slut då Valencic hamnade i bråk med den dåvarande tränaren Lehkosuo. Uppenbarligen hade han ändå inga problem med assisterande Riveiro och har också fått stort förtroende i Inter under den spanska lotsen.

Resultatet: 15 mål och skytteligaledning inför den övre slutserien.

– Jag är bara glad över att kunna hjälpa laget, säger han anspråkslöst då Yle Sporten frågar vad hemligheten bakom den glödheta formen är.

– I syvende sist är fotboll ändå en lagsport. Det enda som betyder något för mig är om laget vinner eller inte. Jag är också nöjd om jag inte gör mål, men visst vet jag att mina fullträffar hjälper laget, tillägger Valencic.

Filip Valencic.
Filip Valencic. Filip Valencic. Bild: Yle / Mattias Simonsen Filip Valenčič

Det är inte bara Valencic som lyckats med målskyttet i år. Sammanlagt har Inter gjort 39 mål den pågående säsongen – tangerat mest tillsammans med KuPS. Det ska man tacka Riveiro för, menar Valencic.

– Vi vill vinna varje match vi spelar. Därför spelar vi anfallsglatt och öppet. Det betyder i sin tur att vi måste vara väldigt noggranna i försvaret. Men det är en taktik som passar laget som handen i handsken och därför gör vi mål, förklarar han och fortsätter förklara:

– Vi njuter av att spela så här och visar det genom att göra mål. Det är också bra med tanke på publiken, eller jag tror åtminstone att de uppskattar sättet vi spelar på.

Riveiro själv understryker att djävulen sitter i detaljerna.

– Vi försöker jobba proffsigt på träningarna, det är ändå där man lägger grunden för att vinna matcher. Det är en av nycklarna bakom att klara sig, säger spanjoren.

"Hårdare tempo, mycket mer som står på spel..."

Och visst har Inter klarat sig. 22 matcher i grundserien resulterade i 13 segrar, 3 oavgjorda och 6 förluster. Dessutom slog Åbolaget varendaste kommande motståndare minst en gång under grundseriens gång.

Men man ska inte dra allt för hastiga slutsatser om vad det innebär för förutsättningarna i slutserien, påpekar Valencic.

– Fem matcher, fem finaler återstår. Man kan bara gå en match åt gången. Dessutom kommer matcherna att vara helt annorlunda än de i grundserien. Hårdare tempo, mycket mer som står på spel. Man kan bara gå in med attityden att man inte vet vad som kommer att hända, säger han.

Timo Furuholm jublar med lagkamrater.
Interspelare firar segermålet mot Ilves i den sista grundseriematchen. Timo Furuholm jublar med lagkamrater. Bild: All Over Press fotboll,FC Inter Åbo,Timo Furuholm

Riveiro gläds i sin tur åt att Inter redan nu visat sig höra hemma i toppschaktet i ligan.

– Vi är ändå ett nytt lag. En ny tränare, många nya spelare och vi kämpar mot lag som har jobbat för det här mycket längre. Till exempel KuPS har jobbat hårt för att nå deras framgångar. Samma sak med Ilves och Honka, säger han.

– Vi har knappat in på deras försprång mycket snabbare än vad vi väntat oss. Men det handlar inte om tur.

Därför kan succétränaren redan slå fast att det kommer att bli guldfest i Åbo inom kort:

– Om inte den här säsongen så nästa. Bara vi fortsätter jobba på samma sätt som vi gjort hittills så kommer det att hända snart.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport