Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Fler än var tredje korttidsuthyrare lät bli att betala skatt

Soffa och soffbord i vardagsrum.
Korttidsuthyrning räknas som kapitalinkomst och är därmed beskattbart. Soffa och soffbord i vardagsrum. Bild: Kim Hoglund/Mostphotos vardagsrum,hem,lägenhet

Fler än var tredje hyresvärd som hyrde ut sin lägenhet för en kortare tid lät bli att betala skatt, enligt Uutissuomalainen. Det här innebär obetalda skatter på fem miljoner euro.

Omkring 3 000 korttidsuthyrare lät bli att meddela sina hyresintäkter till Skatteverket, visar uppgifter Uutissuomalainen fått ta del av.

Ifjol hyrde 8 800 personer boende för en kortare tid via bolag som Airbnb. Siffrorna baserar sig på uppgifter Skatteförvaltningen tagit fram.

Räknas som skattepliktig kapitalinkomst

Skatteförvaltningen påminner om att också korttidsuthyrning, såsom att hyra ut sin lägenhet via Airbnb, räknas som kapitalinkomst och beskattas.

- Det är ovanligt att man i så här stor utsträckning låter bli att anmäla intäkter. Vi har varit tydliga med att vi får reda på ifall man hyr ut sin lägenhet utan att meddela om det, säger överinspektör Timo Puro på Skatteförvaltningen till Uutissuomalainen.

Skatteförvaltningen erfar att det finns oanmälda hyresintäkter för ett gemensamt värde på 15,4 miljoner euro. Det här innebär runt fem miljoner euro obetalda skatter.

En av de vanligaste sätten att hyra ut sin lägenhet för en kortare period är via företaget Airbnb. Skatteförvaltningen vill ändå inte uppge hur stor del av dem som skattesmitit hyrt ut sin lägenhet via företaget.

Bland de som låtit bli att betala sina skatter finns såväl studerande som fastighetsinvesterare.